Station Tijdloos

Deze module prikkelt de volgende zintuig(en): Voelen Ruiken Proeven Praten Kijken Horen Doen

Een proeftuin voor kunst en dementie

In samenwerking met de U.V.A , Dr. MarjoleinGysels

NowHere Station is een reeks wekelijkse kunstinterventies op gesloten afdelingen. Er wordt een stabiele werkplek ontwikkeld voor onderzoek en praktijk op het gebied van kunst en dementie, het betrekken van de ouderen op de gesloten afdelingen bij kunstinterventies, het uitnodigen van gasten en het delen van ervaringen en documentatie met de Engelse partner en kunstenaars. Het ‘Station’ bevindt zich tussen de doelgroep ouderen, de gesloten afdelingen van Het Flevohuis met 81 ouderen die aan kunnen schuiven, meedoen, opgezocht worden en die we via familie en medewerkers kunnen gaan leren kennen en portretteren.

Waar Station voor staat:
- Stationeren: een fysieke plek als middelpunt voor uitvoeringen door kunstenaars met mensen met dementie en groepen rond hen.
Station: in de zin van een platform, en van een uitzendstation. Een trefpunt voor uitwisseling tussen kunstenaars, professionals uit andere richtingen, en de groepen rondom de mensen met dementie die het onderwerp en middelpunt vormen.

- Beweging, een vertrekpunt en uitgangspunt, uitwisseling
-Vertrekpunt: sporen naar de directe omgeving, partners van de organisaties, en voor de toekomst (NowHere Europe: het begin maken van een internationale koppeling).
-NowHere Station staat ook voor ‘uitzenden en ontvangen’, zoals in radio/televisiestation: signaleren, onderzoeken, de buitenwereld informeren.

NowHere Station komt tot stand dankzij een bijdrage van de Universiteit van Amsterdam en Fonds Sluyterman van Loo

Deze module wordt bemand door:
Voeg deze pagina toe aan:

Laat Maar Waaien

Rens Bouma, beeldend, uitvindster, teaterdecors
In Laat Maar Waaien experimenteert Rens Bouma met lucht en opblaasbare objectjes. In kleine groepjes laat zij zien wat er allemaal mogelijk is met lucht. Met een föhn worden kleine voorwerpen in de lucht gehouden. Opgeblazen witte latex handschoentjes kunnen worden aangeraakt en vastgehouden. Een stofzuiger die lucht naar buiten blaast, geeft langzaam vorm aan een maanvormige bal: hoe groot zou hij worden? Samen schrijven we luchtpost. Maar ook het plakken van een band kan onderdeel zijn van deze activiteit.

Trefwoorden zijn “opblazen” en “leeglopen”, “wind” en “luchtdruk”. We gaan luchtdruk voelen. Samen wind maken met waaiers. Fluisteren. We gaan grote en kleine objecten opblazen en weer leegzuigen. We experimenteren en we doen luchtspelletjes. We blazen dingen weg. Blazen kun je met je longen en je mond, maar ook met een föhn, een fietspomp of een omgekeerde stofzuiger. Rens brengt van alles mee op een rijdende luchtkar. Je wordt gewoon nieuwsgierig als je dat allemaal ziet.

Over Rens
Rens Bouma maakt kunst van lucht, van zwevende oorbellen tot enorme objecten voor onder andere theatervoorstellingen. Zij werkt met uiteenlopende doelgroepen.

Spreuken Sprokkelen

Sandra Stark
Met een jurk vol zakken met gedichten, muziek, taal, klank en geluid lokt de Spreukensprokkelaar poëtische ontmoetingen uit. Zij vult haar zakken met andermans proza en rijmelarijen, componeert liefdesbrieven en haiku's, Bargoense koekjes, zeeverhalen. Als marskramer van verloren verhalen en troubadour van vervlogen kinderliedjes beweegt ze zich voorbij de huid, zintuiglijk tastend naar de waslijnen met poëzie die zij als ware antropoloog bij haar opgravingen vermoedt te ontwaren.

Over Sandra
Sandra Stark is jazzvocalist, performer en muziektheatermaker. Zij onderzoekt de weg van improvisatie naar structuur en zoekt vanuit structuur de ruimte voor improvisatie. De stille muziek van het lichaam, voorbij de huid, in combinatie met poëzie, zijn terugkerende elementen in haar werk.

De Spel Salon

Jaap Oostra (terugspeeltheater)
Bestemd voor ouderen, familie en personeel. Door bij dementerenden de werkwijze aan te passen zijn de terugspeeltechnieken ook voor hen waardevol.

De Verhalen Speelman brengt uw verhalen tot leven. Ieder mens zit er vol mee, ook al is niet iedereen een ras verteller. Met een gezonde dosis nieuwsgierigheid stelt uw Verhalen Speelman vragen. Elk mens zit vol verhalen. Het is fijn als die gehoord worden. Samen stilstaan bij ervaringen die voor iemand belangrijk zijn. Stilstaan? Er zijn mogelijkheden om actief te reageren voor iedereen, ga ze ontdekken met de Verhalen Speelman, op de bank of in een terugspeeltheaterworkshop.

Over Jaap
Specialties: Improvisatie theater, gebruik van video voor multimedia events, werken met uiteenlopende doelgroepen: jongeren, ouderen, dementerenden.
Jaap Oostra is initiator en uitvoerder van theatrale concepten voor gemeenschappen en bedrijven. Met zijn theatergroep Wordt Vervolgt werk hij o.a. met mensen met afasie.
"Speelsheid en humor roepen enthousiasme op. Ze verdiepen het inzicht in situaties en het begrip voor anderen. Dit maakt van theater een geweldig instrument, waarmee je diep op thema's in kunt gaan en tegelijkertijd de noodzakelijke lichtheid kunt behouden. De kracht van dit medium blijft me fascineren."

Knuffelkleindochter

Ina Stockem
(ook: De Ideale Kleindochter, Cafe Tijdsloos en SNOES) Mensen vinden Ina aaibaar, de ideale (knuffel)kleindochter. Zij geeft kleine cadeautjes (knuffels), persoonlijke aandacht en bescherming. Iemand aan wie je je geheimen kan vertellen. Hoe dichtbij kan de knuffelkleindochter komen? Haar kunst is om contact te maken, d.m.v. zintuiglijke prikkels, aanraking, en beweging (van binnen en buiten). Een reactie krijgen d.m.v. gezicht, mimiek, aanraking, dansen.

Over Ina
Ina Stockem is artiest, performer, choreografe en cultureel manager. Sinds 1990 ontwikkeld ze en werkt samen in projecten waarmee ze mensen in beweging zet. Ze wil mensen verbinden met zichzelf, met anderen in een groep en met een organisatie en de rest van de wereld. Met stichting People On The Move initieerd zij projecten in binnen-en buitenland. Als projectleider van de "Bodylounge" brengt ze aanraking als kunstvorm in. Ze geeft diverse workshops en trainingen en neemt deel aan uiteenlopende communityartprojecten.
Naast Knuffelkleindochter is Ina de vaste gastvrouw bij grotere uitvoeringen met de Kioskinstallatie.

" Met de knuffelkleindochter, Ina Stockem, zijn we naar de huiskamer gegaan. Dit werd een groot feest. De bewoners hebben gedanst, en de knuffelkleindochter kroop over de tafel en verdween onder tafel om vervolgens een bewoner aan de andere kant van de tafel te verrassen. De bewoners vonden haar erg lief, zij maakte op een natuurlijke ‘kleindochter’ wijze contact met hen. Ik was zelf blij verrast door jullie theater en wil jullie daarom nogmaals heel erg bedanken. Het was een pracht dag voor de bewoners en mij."( Medewerker De Keyzer, Amsterdam )

Hieronder een dag uit het leven van De Knuffelkleindochter/Ina, als Gastvrouw bij de Kiosk in Verpleeghuis Wittenberg, Amsterdam:Concept: Vera Broos

Muzikado

Jaqueline Fleskens, zangeres/muzikante
Jacqueline geeft mensen direct een liedje cadeau. Op basis van 1 of een reeks ontmoetingen maakt zij liedjes op maat. Dat kan serieus zijn of grappig zijn, net wat de bewoner nodig heeft. Jaqueline weet bij iedereen de juiste toon te zetten, verhalen krijgen bij haar liedjes los en zij neemt samen met bewoners even de tijd om een liedje te laten borrelen in haar hoofd. Mensen worden uitgenodigd om met Jacqueline hun verhaal te delen. Dit zet zij dan ter plekke om in een klein, geïmproviseerd liedje. Mensen gaan ontroerd, vaak blij naar buiten, met een muzikaal cadeautje in hun hart.
Voor project SNOES-kunst en dementie, werkte Jacqueline langere tijd met een groep bewoners aan muzikale levensverhalen.

Hier een liedje aan de hand van ontmoetingen met mevr. van der Wal aug-sept 2014:SNOES is een project van Vera Broos

Persoonlijke Postbodes

Monique Hoving en Riska Wijgergangs

Monique en Riska vormen samen de artistieke leiding van Blik Bijzonder. Blik Bijzonder is opgericht in 2008 en zoekt in het alledaagse leven naar bijzondere verhalen. Vaak, zo niet altijd, van mensen die in het dagelijks leven minder zichtbaar zijn. Theater en muziek wordt ingezet om verhalen vorm te geven.

De Persoonlijke Postbode werd in 2009 bedacht door Vera Broos voor Zona's Kiosk , en in 2013 werd door Riska en Monique een nieuwe invulling gegeven met De Persoonlijke Postbodes workshop voor vrijwilligers. Zie ook: De Wasvrouwen in Zona's Kiosk

Projectleider Vera Broos in HenPower Eitje

Zie voor meer informatie het menu op deze website: Vera Broos