Artikel Zona's Kiosk op website Zorglive

Een artikel van Remco Koenders
“Toen mijn vader voor langere tijd in het ziekenhuis belandde kwam ik op het idee. Op zijn afdeling, waar veel ouderen lagen, was bijna niets te beleven. Dat vond ik erg jammer. Niet alleen het verzorgen van patiënten is namelijk belangrijk, maar ook het verhogen van hun kwaliteit van leven. Als kunstenaar wilde ik daaraan op mijn eigen manier een bijdrage leveren."
"Samen met een collega heb ik Stichting Kunst in de Zorg opgericht. Ons doel is kunst naar de mensen te brengen. Het project Zona’s Kiosk voert die doelstelling in de praktijk uit. Samen met een aantal andere kunstenaars ga ik langs bij verzorgingstehuizen om de bewoners met kunst in aanraking te brengen.

De kunst die wij de ouderen aanbieden is heel breed, van fotografie tot theater en van nieuwe media tot beeldende kunst. We proberen alle zintuigen te prikkelen: onze kunst kun je voelen, zien, proeven, horen en beleven. Kunst is voor ons ook een manier om ouderen uit dagen om het gesprek aan te gaan. Je merkt dat daar echt vraag naar is. Veel ouderen in verzorgingstehuizen zitten om een praatje verlegen. Daar willen we iets aan doen. Ook voor kunstenaars is die interactie een prachtige ervaring. Oudere mensen zijn zo inspirerend om mee te werken, ze kunnen je echt verrassen.

Een kunstenaar kijkt met een ander oog naar de zorg, en pakt dingen anders op. Dat hoor ik ook van verzorgend personeel. Zij vertellen dat ouderen heel anders reageren op kunst. Soms komen cliënten nog nauwelijks hun kamer uit maar zijn komen ze wel ontzettend nieuwsgierig kijken als wij langskomen. Of laatst, toen we muziek aan het maken waren, toen zat een oude man in de hoek stilletjes mee te drummen op zijn knieën, bleek hij vroeger muzikant te zijn geweest. Door kunst leven mensen echt op. Dat is zo iets unieks. Wat dat betreft heeft kunst in de zorg echt een toegevoegde waarde.

Ik wil dat iedereen in een verzorgingshuis van kunst kan genieten. Ik denk dat daar ook zeker behoefte aan is. Zeker in de toekomst. Met een nieuwe generatie komen ook nieuwe eisen. Daarop moet je in je aanbod op inspringen, met alleen bingo red je het niet meer.”

Vera Broos is artistiek leider van Zona’s Kiosk

http://www.zorglive.nl/site/detail/kunst-voor-de-zorg

Voeg deze pagina toe aan:

Artikel Zona's Kiosk in Sigra nieuwsblad juni 2011

Voeg deze pagina toe aan:

Het Parool, De Telegraaf 2009

Meer afbeeldingen:

Voeg deze pagina toe aan:

Artikel Arts&Society

Meer afbeeldingen:

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk bij Amsta en Osira en Cordaan

http://www.osiragroep.nl/files/pdf/algemeen/zona_s_kiosk.pdf










Zona's Kiosk is een project van Vera Broos en Stichting Kunst in de Zorg

Voeg deze pagina toe aan:

DE TAFEL VAN 4 IN HET PAROOL

Parool.nl
Kunstenaars en 55-plussers helpen kwetsbare ouderen
16-05-13 10:57 uur

Archieffoto. © anp
Vitale senioren gaan samen met kunstenaars activiteiten voor kwetsbare ouderen opzetten. Onder de naam 'De Tafel van Vier' willen zeven zorginstellingen meer creativiteit in de ouderenzorg brengen. Zo zullen er onder andere documentaires en boekjes gemaakt worden bij verschillende projecten.
Ook wordt de senioren interview- en speltechnieken aangeleerd, waarmee contact kunnen maken met hun kwetsbare leeftijdsgenoten. De ontmoeting tussen deze twee groepen staat voorop.

In de ouderenzorg ontstaat een steeds groter tekort aan vrijwilligers. Het aantal activiteiten neemt daardoor af, terwijl deze juist zo belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven in zorginstellingen. Veel vitale senioren, die net de arbeidsmarkt hebben verlaten, willen graag iets doen. Dan is het wel van belang dat zij hun eigen creativiteit kunnen ontwikkelen, zegt De Tafel van Vier.

De meewerkende kunstenaars en theatermakers komen uit kunstenaarsplatform Zona's Kiosk. De afgelopen jaren hebben zij gewerkt in meer dan 40 zorginstelling in heel Nederland. Vera Broos, projectleider van Zona's Kiosk en initiatiefnemer van De Tafel Van Vier: 'Onze werkwijzen in de ouderenzorg willen we nu gaan delen met vitale senioren die de ouderenzorg willen verkennen of als vrijwilliger nieuwe inspiratie willen opdoen. Zij kunnen hun ervaringen en ideeën ook weer door gaan geven aan nieuwe deelnemers.'

Geïnteresseerde 55-plussers kunnen zich opgeven via zonaskiosk.nl.Op 28 mei is de eerste kennismakingsdag in het Dr. Sarphatihuis.
Ook het Mozaïekhofje, het St. Jacob Wittenberg, De Flesseman, De Keijzer en het Czaar Peterpunt doen mee aan de actie.
(Redactie)
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3442253/2013/05/16/Kunstenaars-en-55-plussers-helpen-kwestbare-ouderen.dhtml

zie bijlage pdf

Knalfeest Huis aan de Vecht Utrecht

Op 18 februari en 4 september 2013 bezoekt Zona's Kiosk Huis Aan De Vecht in Utrecht. !8 februari opende de instelling haar jubliemjaar en Zona's Kiosk bracht muziek, beveiligings-acts, fotoportretten met 'Bea' , liedjes van Sofietje, Tanz-tee met de Knuffelkleindochter, Straatje met een praatje en Royal Tea

Voeg deze pagina toe aan:

Artikel Over De Tafel Van Vier

Januari 2015 Tijdschrift Denkbeeld, Rubriek In de etalage

Theo Royers

SNOES in het verpleeghuis
Kunst en dementie

Vorig jaar bezochten acht kunstenaars een aantal zorglocaties in Amsterdam en Diemen. Dit gebeurde in het kader van SNOES, een onderdeel van kunstenaarsplatform in de ouderenzorg Zona’s Kiosk. Doel van dit platform is om kunstenaars tot nieuw werk te inspireren dat geschikt is als cultureel aanbod voor mensen met dementie en hun naasten. Via SNOES werkten de kunstenaars steeds langere tijd op locatie in het verpleeghuis. Daarvan deden zij verslag in ‘Expeditie SNOES’, een openbare dag in Het Flevohuis in Amsterdam-Oost waar zo’n honderd mensen op af kwamen.

Initiatiefneemster van SNOES en oprichtster van Zona’s Kiosk is Vera Broos. Samen met de andere kunstenaars bedacht zij de onderdelen van SNOES: mensen in beweging brengen (Café Tijdloos), bruggen slaan naar de wijk (Het Mijmerbureau), dicht-op-de-huid-theater (De Verwonderjurk), uitwisselingen met kinderen (Surprise!), persoonlijke muziek aanboren (Muzicadeau), alledaagse rituelen en spel inzetten (Wasv[r]ouwen) en werken met eetconcepten (Spelen Met Je Eten).
Vera Broos is multimediakunstenaar. Zij werkte jaren met film en projecties en zocht als installatiemaker publieksgroepen op in hun eigen omgeving. Door persoonlijke ervaringen in ziekenhuizen en zorgcentra is zij gaan deelnemen aan kunstprojecten in de zorg. Daar ontstond het idee om een kunstenplatform te koppelen aan een reizende ‘winkel’ vol interactieve kunst. In 2008 richtte zij de stichting Kunst in de Zorg op en in november 2009 werd Zona’s Kiosk gelanceerd.

Persoonlijke Postbode
Zona’s Kiosk biedt kunst aan ouderen. Het aanbod is heel breed, van fotografie tot theater en van nieuwe media tot muziek en beeldende kunst. Broos: ‘We proberen alle zintuigen te prikkelen: onze kunst kun je voelen, zien, proeven, horen en beleven. Kunst is voor ons ook een manier om ouderen uit te dagen het gesprek aan te gaan. Ik merk dat daar echt vraag naar is. Veel ouderen zitten om een praatje verlegen, daar willen we iets aan doen. Ook voor kunstenaars is die interactie een prachtige ervaring. Oudere mensen zijn inspirerend om mee te werken, ze kunnen je echt verrassen.’
Zo gingen vrijwilligers bij verpleeghuis het Czaar Peterpunt in Amsterdam onder leiding van kunstenaars die dienstdeden als Persoonlijke Postbode naar de Dappermarkt. Daar vroegen zij voorbijgangers een kaartje te schrijven aan een onbekende in het verpleeghuis. Met een kar vol geschreven kaarten togen de vrijwilligers vervolgens weer naar het Czaar Peterpunt om de post aan de mensen te overhandigen. ‘Onze bewoners, allemaal psychogeriatrische patiënten, genoten van het moment en de kaart. Samen met de vrijwilliger beantwoordden ze hun post en werden de kaarten op de bus gedaan,’ vertelt José Kok, zorgcoördinator bij het Czaar Peterpunt, in een interview dat op de website van Zona’s Kiosk staat.
Zelf zegt Vera Broos: ‘Mijn ervaringen met Zona’s Kiosk en projecten als SNOES zijn soms emotioneel, soms feestelijk, maar altijd hartverwarmend en van een bijzondere intimiteit. Ik zie kunst en projecten voor ouderen als een noodzaak, maar ik vind het ook een voorrecht om er mij via Zona’s Kiosk mee bezig te kunnen houden.’

Tekst Theo Royers
Beeld Zona’s Kiosk

Theo Royers is redacteur van Denkbeeld; hij is zelfstandig werkzaam als trainer-coach en adviseur via Labez te Zutphen.

Voeg deze pagina toe aan:

Artikel Denkbeeld: project SNOES

Voeg deze pagina toe aan:

Artikel AS Tijdschrift over SNOES en Expeditie SNOES

Uitgebreid artikel over het project SNOES en Expeditie SNOES, zie ook de projectenpagina op deze website.

Meer afbeeldingen:

Voeg deze pagina toe aan:

Artikel over Was Goed in 4Art 2015

Kunstenaars betrekken de ouderen en verzorgers in spelvorm bij de was in de breedste zin van het woord. Met de meest onverwachte middelen worden kleine wasjes gedaan, wappert wasgoed aan de lijn boven de tafel en blijkt wasvouwen een spannende aangelegenheid. Theatermakers delen speltechnieken met het personeel en met zintuiglijk theater rond wasgoed en wat goed was, wordt de was besproken, uitgebeeld en gevoeld.
Was Goed is opgezet om de daginvulling van ouderen met dementie meer kleur te geven en de dagelijkse taken in de instelling op speelse wijze in te zetten als activiteit waarbij bewoners kunnen worden betrokken.

Was Groetjes
De wasvrouwen gaan bij de ouderen langs en maken er een dolle boel van. Wat valt er veel te lachen met wasgoed, te zingen en op te halen. De opmerkingen van de ouderen worden op zakdoekjes geschreven en aan de waslijn gehangen in de wijk. Buurtbewoners worden door de Wasvrouwen aangespoord om te reageren op de beschreven zakdoekjes en andere ouderen in de wijk worden opgezocht om bij te dragen aan de wasgroetjes –lijn. Vervolgens worden de WasGroetjes bij wijze van minicorrespondentie teruggebracht naar de ouderen.
Sopje
Daar rijdt een wagen volgeladen de afdelingen op met wonderlijke objecten die in een handomdraai omgetoverd kunnen worden in alles wat je nodig hebt op Wasdag. Met oude tentstokken wordt een waslijn over de tafel gespannen. Grote doorzichtige flessen gevuld met een sopje blijken handwasmachientjes te zijn, de slacentrifuge geweldig handig om het water uit de was te draaien. En ook wind om het wasgoed te laten wapperen is binnen handbereik.
Terwijl de kunstenaar de ruimte vult met een sfeer van mouwen opstropen en werk-aan-de-winkel, raakt ieder er als vanzelf op zijn of haar manier bij betrokken.
Was Vouwen
Een tafel vol lappen die dringend opgevouwen moeten worden: lappen met mooie motieven, lappen die zacht aanvoelen, oude lappen, nieuwe lappen – wie helpt?
Je kiest en vouwt de lappen die je aanspreken en al doende is dat het uitgangspunt voor lichtvoetige persoonlijke gesprekjes.
Als alle stapeltjes bijeengebonden zijn, proberen we er met z’n allen de hoogst mogelijke toren van te bouwen. Dat is niet makkelijk, de hele tafel geeft aanwijzingen en leeft mee.
Na afloop worden er wasgoedmedailles uitgereikt, dat heeft iedereen wel verdiend.
Wat Was Goed
Het linnengoed wordt versierd en besproken rond de naaimachine, alles aantrekkelijk gerangschikt, de boventoon rood wit. Pièce de resistance de machine à coudre
Ieder die er zin in heeft kan aanschuiven voor het versieren van een theedoek.
Dat kan op meer manieren dan je denkt..van borduren tot geheimzinnige tekens met een (rode) textielstift. En alles wat er gaandeweg gebeurt is van even groot belang als het eindresultaat – de tactiele reacties op het materiaal, de kleine interacties.
De WonderWasJurk
Een sprookjesachtige jurk dient als decor voor zintuigtheater, waaruit het een na het ander wordt getovert: waslijnen, wasknijpers, wasgoed en nog veel meer. Met poppenspel en andere verrassende zintuiglijke theatervormen komt het Wasgoed tot leven en het duurt niet lang of iedereen speelt mee in wonderlijke wasgoed en andere verhalen!

Meer afbeeldingen:

Voeg deze pagina toe aan: