ZorgKrijgers Spel 2022

Stichting Kunst in de Zorg en Cordaan starten vanaf 1 maart met het project ZorgKrijgers. Gedurende een jaar nemen we het ingrediënt spel als de verbindende factor voor activiteiten in en rond twee zorginstellingen in Amsterdam West en Noord. We doen dit door middel van drie spelrondes vormgegeven met kunstenaars. De ZorgKrijgers in dit project zijn de bewoners, die samen met zorgTijgers om hen heen het spel gaan vormgeven.

We starten met een SCHATTENJACHT. Alle deelnemers geven vorm aan deze ontdekkingsreis. Met schatkisten en -kaarten, uitdagingen en expedities in de wijk gaan we schatten verzamelen. “Schatten’ in dit project zijn de bewoners en hun verborgen talenten, liefhebberijen, geschiedenis. Met deze ontdekkingsreis gaan we uitvinden wat wel en niet aanspreekt, uitdaagt of goed werkt.

ZorgKrijgers heeft als doel om kennis en materiaal te verzamelen om te komen tot een gezamenlijk spel’model’. Bedoeling is de bevindingen na afloop te ontwikkelen tot een prototype voor een spel (fysiek/ruimtelijk, drukwerk of online).

ZorgKrijgers ligt in het verlengde van Het Werkboek voor ZorgTijgers ( te bestellen via Zona’s Kiosk)
ZorgKrijgers wordt medemogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

Deze voorstelling bevat de volgende module(s):

Werkboek voor ZorgTijgers

Gesteund door kunstenaars, vrijwilligers, mantelzorgers, ouderen en hun familie, is Vera Broos een boekje gaan maken over verbeelding in de zorg. Zij werd hierbij gesteund door kunstenaars aangesloten bij ZOna’s Kiosk, en medewerkers in 5 zorginstellingen. Insteek: De dagelijkse omgang en het zorgen voor kwetsbare ouderen is beladen, en voor veel mensen zwaar. Toch heeft iedereen er vroeg of laat , korter of langer, mee te maken. En creativiteit uit zich op allerlei manieren ook buiten kunstbeoefening of  cultuur meemaken of ondergaan. Deze broze voorbeelden van verbeelding, fantasie en creativiteit, kunnen mogelijk door ze met elkaar op te graven en te gaan delen, andere mensen inspireren of op ideeën brengen.
Dingen die ogenschijnlijk persoonlijk lijken of te algemeen, bijvoorbeeld een activiteit toegespitst op een familielid, leidden tot bijeenkomsten met ouderen die graadmeter weer leidden tot nieuwe ervaringen en uitkomsten. Gesprekken met mantelzorgers, familie, vrijwilligers binnen en buiten zorginstelleingen dor Vera Broos, leidden tot het Werkboek voor ZorgTijgers.
De presentatie vind vanwege uitstel door Corona plaats in 2021

Oh Wat Ben Je Mooi (show)

Sonja van Dort, participatiecoach bij Cordaan:
́
" Oh wat ben je mooi' was een project met ouderen rondom mode eigenheid en autonomie. Clienten hebben meegedacht en mee ontwikkeld. Het project was opgebouwd uit verschillende workshops op de afdelingen en eindigde met een knaller van een modeshow. We hebben gewerkt met creatieve workshopleiders van Zona's Kiosk, deze zijn gespecialiseerd in het werken met ouderen in zorginstellingen. We zijn aan de slag gegaan met een aantal workshops bestaande uit o.a.:
Silly Catwalk: cliënten gingen op hun eigen favoriete muziek en een (te)gekke outfit onder luid gejuich van mede cliënten over de catwalk
Papier Plezier: papieren kaftans werden beschilderd, geïnspireerd op, beroemde kunstenaars
DrukWerk: sokken en andere kledingstukken werden bedrukken met eigen gemaakte poëzie
Lappenshow: cliënten werden koninklijk aangekleed en gefotografeerd
Modepraat: oude filmpjes over mode werden bekeken en besproken
Poppenspel: hierin pasten de cliënten samen met de poppen de gehele collectie hoofddeksels

Al deze workshops kwamen samen in de 'Oh wat ben je mooi' modeshow. Hierin mocht iedereen zijn of haar resultaten laten zien en horen. Ook konden ze met een leuke outfits op de foto in de fotobooth en kregen ze allemaal een sieraad en een leuk bedrukt t-shirt. Voor herhaling vatbaar!"

Zona Online

Sinds corona hebben we activiteiten ontwikkeld voor smartphone en computer/TV. Momenteel werkt vera Broos aan een eigen paltform voor smartphone verhalenwandelingen: www.veramaps.nl

Vrijwilligers en mantelzorgers

Kunstenaars begeleiden vrijwilligers in het inzetten van hun creatieve talenten, en brengen de tips van mantelzorgers in beeld in Broze Verbeelding, een boekje en reizende voorbeeldenwand