Stichting Kunst in de Zorg

St.Kunst in de Zorg
(de website www.kunstindezorg.nl wordt binnenkort vernieuwd)

Stichting Kunst in de Zorg is in 2008 opgericht met de doelstelling om culturele interventies en kunst in de zorg te vermeerderen en zet zich in voor het realiseren van nieuwe kunstprojecten voor zorgvragers. Stichting Kunst in de Zorg initieert sinds 2009 projecten gericht op de ouderenzorg en met ouderen, psychiatrische cliënten en vrijwilligers . De Stichting wil met haar projecten professionals uit de kunsten in de ouderenzorg inbrengen en hiermee de ouderenzorg verrijken en voor kunstenaars een nieuw werkveld ontsluiten.

Accent op oudere zorgvragers en ouderenzorg
Stichting Kunst in de Zorg startte in 2009 met twee kunstprojecten in de ouderen- en verstandelijk gehandicaptenzorg. Het zwaartepunt van de activiteiten van de stichting ligt sindsdien hoofdzakelijk op de ouderenzorg. Met het ontwikkelen van kunstvormen voor en met zorgvragende ouderen (de groep 75-plussers), wil de stichting bijdragen aan nieuwe manieren van omgaan met, vormgeven van en interpreteren van ontmoetingen met mensen in zorginstellingen. Hier willen wij ons voorlopig ook op blijven richten, omdat nog zeer veel te behalen valt met kunst en cultuur voor de kwetsbare, groeiende groep zorgvragende ouderen.

Met onze projecten willen wij een nog openliggend werkterrein voor kunstenaars en creatieven aanboren, en tegelijk professionals uit de kunsten in de zorg inbrengen.

De stichting betreedt meerdere beleidsterreinen, zoals kunst, communityart en cultuurparticipatie, zorg en welzijn, vrijwilligerswerk en beeldvorming over kwetsbare ouderen. We werken we samen met zorgorganisaties, culturele organisaties, het hoger beroeps- en kunstonderwijs, wetenschappelijke instituten en vrijwilligersorganisaties. Een belangrijke peiler is het slaan van bruggen naar, en overdragen van methodieken naar andere groepen zoals vrijwilligers, mantelzorgers en kinderen. Bij projecten worden ook andere groepen betrokken als scholen, buurtbewoners, kunstpubliek, familie, vrijwilligers en vitale senioren. Eerdere projecten hebben geleid tot onder andere samenwerkingen met onder andere Museum Het Dolhuys, de Universiteit van Maastricht, de Universiteit van Amsterdam, C.M.V, Cultuur-Ondernemen, Het LKCA, CALL-XL en Movisie.

Bestuur

Voorzitter Noud Verhave heeft lange tijd in de zorg gewerkt en is o.a. organisator van de conferentie ‘Kunst en Dementie’ (2008 IJsselstein, 2011 Eindhoven). Hij ontwikkelt regelmatig culturele projecten in relatie tot de gezondheidszorg en initieert community art projecten. In opdracht van Kunstenaars&CO ontwikkelde hij de cursus ‘Kunst en ZO’ voor kunstenaars uit alle disciplines die in de zorg projecten willen uitvoeren.

Penningmeester Anouk Op ’t Veld is  senior adviseur bij bureau Andersson Elffers Felix (www.aef.nl) en gespecialiseerd in de zorg. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de  implementatie van de nieuwe financieringssystemen in de zorg  (ZorgZwaartePakketten) en de gevolgen die dat heeft voor de manier van  werken.

Secretaris Marco Henneveld is projectconsultant bij Grow/Work, dienstverlenend bedrijf binnen de gezondheidszorg. In deze functie heeft hij ruime ervaring opgedaan binnen de V&V sector en in de psychogeriatrie in het bijzonder. Zowel binnen het management op interim basis als meer projectmatige opdrachten, o.a. op het gebied van het opzetten van kleinschalig wonen en het invoeren van de zorgzwaartebekostiging, en het vinden van een juiste balans tussen een bedrijfsmatige aanpak en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

De MISSIE van de stichting is het initiëren, stimuleren en praktiseren van kunstgerelateerde initiatieven in relatie tot de gezondheidszorg.


De stichting heeft ten doel:

- Kunstuitingen in zorginstellingen en voor zorgvragers te realiseren waarbij ontmoetingen tot stand worden gebracht tussen kunstenaars uit alle disciplines en zorgvragers teneinde de culturele participatie van zorgvragers te stimuleren en kunstenaars in staat te stellen hun werk toe te passen in en op de zorg
- In bredere zin kunst voor zorgvragers bevorderen en onder de aandacht brengen, door actief kunstenaars uit te nodigen Stichting Kunst in de Zorg voor eigen doeleinden te gebruiken, zorgvragen te onderzoeken en nieuwe initiatieven en samenwerkingen te ontwikkelen voor zorgvragers;

De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
- De realisatie van concepten, projecten, diensten, producten en voorstellingen in de zorg te stimuleren en onderzoek te doen naar de realisatie van de doelen
- Het uitdragen van de missie en visie van de stichting
- Het organiseren en uitvoeren van tentoonstellingen, voorstellingen, evenementen voor zorgvragers, het opzetten en beheren van een website, enzovoorts, alles op het gebied van de hedendaagse kunst en cultuur gericht op zorginstellingen, zorgvragers, het aangaan van samenwerkingsverbanden, personeel en institutioneel
- Het aangaan van samenwerkingsverbanden, artistiek, personeel en institutioneel
- Het werven van fondsen en sponsors


Symposia en Conferenties Presentaties

- Tandem Projects: Oberhausen, Birmingham, Newcastle (2015-15)
- Henpower i.s.m. Equal Arts, Newcastle/Gateshead
- Vitaliteit Ontmoet Kwetsbaarheid conferentie: presentatie De Tafel Van Vier
- Long Live Arts Conference Den Haag: Presentatie Zona's Kiosk in samenwerking met Cretien van Campen, Windesheim instituut
- European Cultural Commission: presentatie NowHere
- De Kunst Van Waarde Maken, Ede, LKCA/Tandem projects /NowHere
- Age Included Symposium Amsterdam: presentatie in samenwerking met Marjolein Gysels U.v.A.
- Cultuur in Beeld Conferentie Den Haag: presentatie NowHere
- Van Abbe Museum
- Universiteit van Amsterdam: samenwerking met drs. Gysels U.v.A.
- Kunst en Dementie Conferentie: kernteam
- Long Live Arts Conference Ede: kunstenaars optredens
- CALL XL
- Cultuur Ondernemen

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

Geluksplekken Noord
Het project 'Geluksplekken Noord' was een initiatief van Vera broos in Amsterdam Noord , met deelnemers in verschillende zorginstellingen, dagbestedingen, en oude en jonge bewoners van Noord. Met buurtsafari’s gingen zij gezamenlijk op zoek naar geluksplekken in hun omgeving. Kunstenaars speelden een cruciale rol bij het begeleiden van deze activiteiten. Daarnaast werden er opnames die zijn et beluisteren op www.veramaps.nl. , een digitale kaart met audio- en videowerk. De kunstenaars gaven creatieve workshops, trokken de wijk in en organiseerden rondleidingen binnen en buiten, waarbij de deelnemers als gidsen fungeerden. De kunstsafari’s trokken mensen uit de buurt aan, die nieuwsgierig waren naar de activiteiten die plaatsvonden in hun omgeving.

Geluksplekken Noord is mede mogelijk gemaakt door Cordaan, Stichting Amsterdam 750 jaar #kadovoordestad, en Het Postcodeloterij Buurt Fonds



lees verder »

SchattenJacht
Schattenjacht heeft het ingrediënt spel als de verbindende factor. “Schatten’ zijn de bewoners en omwonenden van een verpleeghuis en hun verborgen talenten, liefhebberijen, geschiedenis. De resultaten verwerken we in een gezamenlijk spel.
Ons doel is om een spel te creëren dat niet alleen onze bewoners betrekt, maar ook hun families, bezoekers, buurtbewoners en ander extern publiek. Door middel van meeslepende verhalen, uitdagende puzzels en innovatieve technologie willen we een betekenisvolle ervaring bieden die alle generaties zal aanspreken.

Als je deel wilt uitmaken van dit opwindende project en bij wilt dragen aan het creëren van een betekenisvolle ervaring, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we een spel ontwikkelen dat het hele jaar door voor vreugde en herinneringen zal zorgen. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt bijdragen:
- Verhalenonderzoek: Duik in de geschiedenis en omgeving van het verpleeghuis, de achtergrond van de bewoners en de buurt. Ontdek boeiende verhalen en waardevolle herinneringen die als basis kunnen dienen voor het spel.
- Uitdagingen en puzzels: Bedenk uitdagende en boeiende puzzels die samenwerking tussen spelers aanmoedigen.
- Technologie-integratie: Denk mee over de integratie van mobiele telefoons, qr-codes, plattegronden en drukwerk om het spel zowel binnen als buiten het verpleeghuis tot leven te brengen.
- Rol als verteller, gids/reisleider of digitale correspondent: Werk mee aan het vertellen van de verhalen en begeleiden van de spelers op hun reis.
- Visuele en artistieke elementen: Draag bij aan de visuele pracht en artistieke vormgeving van het spel.

lees verder »

ZorgKrijgers
Project ZorgKrijgers combineerde nieuwe en bestaande spelvormen om verpleeghuisbewoners en ouderen thuis uit te dagen en te stimuleren tot zelfexpressie. We organiseerden drie opeenvolgende spelrondes in twee instellingen van Cordaan in samenwerking met een kernteam van kunstenaars van Zona's Kiosk. Ook vrijwilligers en mantelzorgers speelden een belangrijke rol als gids, spelleider en spel-expert.
Het project bracht een gevoel van avontuur en dynamiek met zich mee en moedigde zorgmedewerkers, familie en vrijwilligers aan om opnieuw contact te maken met hun speelse en creatieve kant. Spelelementen stimuleerden de intrinsieke motivatie van de deelnemers, en gaven kunstenaars nieuwe handvatten om vragen te stellen en deelnemers uit te dagen. Dit leidde tot inspirerende eigen inbreng en verrassende nieuwe informatie van en over de deelnemers. Door samen opdrachten uit te voeren, schatten te zoeken en vragen te beantwoorden, ontstond er een positieve groepsdynamiek waarbij deelnemers tijdelijke rollen op zich namen en gezamenlijke momenten van flow beleefden. Kortom, een geslaagd project.

Vervolg
Het project krijgt een vervolg onder de naam SchattenJacht. Cordaan en het fonds voor Cultuurparticipatie hebben een bijdrage toegezegd om het project tot mei 2025 verder uit te werken tot een verpleeghuis ‘escape’ spel.

ZorgKrijgers werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

Werkboek voor ZorgTijgers
In de lockdown van 2020 maakte Vera Broos een handboek met uitdagingen en voorbeelden in tekst en foto's van meer dan 100 mantelzorgers, vrijwilligers, kunstenaars, zorgmedewerkers, kleinkinderen. Zij zijn de Tijger, de kwetsbare ouderen (ook aan het woord ) de Krijger. Het staat vol foto’s bedoelt om vragen op te roepen , waardoor je de teksten anders gaat lezen. Elk hoofdstuk bevat een uitdaging. Je kan overal beginnen, kleurenbalken maken het makkelijk om een hoofdstuk te vinden.
Je kan het boek bestelen voor 12,50 euro excl. verzendkosten door een mail te suren naar Vera Broos, info@zonaskiosk.nl

lees verder »

Nieuw Programma: Pyjama Pret
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden. Een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.

Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de ZorgPyjama Pret is een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden.
Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg

De kunstenaars:
Riska Wijgergangs
Monique Hoving
Karien van Assendelft
Petra van Aken
Chris Corstens
Martin van Leusden
Kees Post
Nils Krook
Anke van Vliet
Sandra Schouten
Esmeralda Detmers

lees verder »