NowHere Station informatie

For information about the international NowHere project, see the project elsewhere on this website

NowHere Station betreft een samenwerking over de grenzen in de kunsten voor de zorg bij dementie

Begin 2015 zijn Marjolein Gysels, Universiteit van Amsterdam (UvA) en Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg/ Zona's Kiosk, geselecteerd door het Europese Tandem Programma Community & Participation met het NowHere project dat zich richt op kunst en dementie. Vanuit ons inzicht, opgedaan in vorige projecten, zagen we namelijk een grote behoefte om dit veld in groter samenwerkingsverband met de verschillende betrokken partijen (kunstenaars, zorgverleners en onderzoekers) verder te ontwikkelen. En hierbij kijken wij over de nationale grenzen heen, naar Engeland, een land wat al grote ervaring heeft op dit terrein, om kennis hierover met elkaar uit te wisselen. Het NowHere project wil dan ook een creatieve ruimte bieden voor kunstenaars uit de UK en Nederland die werken met mensen met dementie in verzorgingshuizen.
Om deze uitwisseling van inzichten, deskundigheid en kennis zo goed mogelijk te onderbouwen is een praktijkonderdeel eigenlijk onmisbaar. Daarom willen wij een bredere groep kunstenaars, allen ervaren in het werken en projecten vormgeven met mensen met dementie, gelegenheden bieden actief deel te kunnen deelnemen aan elkaars werk in de praktijk. Deze ervaringen kunnen dan direct gevoed worden in het reflecterende werk wat we beogen met het NowHere project.

NowHere Station is een 5 maanden durende open dag in Het Flevohuis in Amsterdam , met wekelijkse kunstinterventies op de gesloten afdelingen. Er wordt een stabiele werkplek ontwikkeld voor onderzoek en praktijk op het gebied van kunst en dementie, het betrekken van de ouderen op de gesloten afdelingen bij kunstinterventies, het uitnodigen van gasten en het delen van ervaringen en documentatie met de Engelse partner en kunstenaars. Het ‘Station’ bevindt zich tussen de doelgroep ouderen, de gesloten afdelingen van Het Flevohuis met 81 ouderen die aan kunnen schuiven, meedoen, opgezocht worden en die we via familie en medewerkers kunnen gaan leren kennen en portretteren.

Waar Station voor staat:
- Beweging, een vertrekpunt en uitgangspunt, uitwisseling
-Vertrekpunt: sporen naar de directe omgeving, partners van de organisaties, en voor de toekomst (NowHere Europe: het begin maken van een internationale koppeling).
-NowHere Station staat ook voor ‘uitzenden en ontvangen’, zoals in radio/televisiestation: signaleren, onderzoeken, de buitenwereld informeren.

NowHere Station komt tot stand dankzij een bijdrage van de Universiteit van Amsterdam en Fonds Sluyterman van Loo en is gekoppeld aan het Europees uitwisselingsproject NowHere! van Stichting Kunst in de Zorg en Equal Arts U.K.

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

Geluksplekken Noord
Het project 'Geluksplekken Noord' was een initiatief van Vera broos in Amsterdam Noord , met deelnemers in verschillende zorginstellingen, dagbestedingen, en oude en jonge bewoners van Noord. Met buurtsafari’s gingen zij gezamenlijk op zoek naar geluksplekken in hun omgeving. Kunstenaars speelden een cruciale rol bij het begeleiden van deze activiteiten. Daarnaast werden er opnames die zijn et beluisteren op www.veramaps.nl. , een digitale kaart met audio- en videowerk. De kunstenaars gaven creatieve workshops, trokken de wijk in en organiseerden rondleidingen binnen en buiten, waarbij de deelnemers als gidsen fungeerden. De kunstsafari’s trokken mensen uit de buurt aan, die nieuwsgierig waren naar de activiteiten die plaatsvonden in hun omgeving.

Geluksplekken Noord is mede mogelijk gemaakt door Cordaan, Stichting Amsterdam 750 jaar #kadovoordestad, en Het Postcodeloterij Buurt Fonds



lees verder »

SchattenJacht
Schattenjacht heeft het ingrediënt spel als de verbindende factor. “Schatten’ zijn de bewoners en omwonenden van een verpleeghuis en hun verborgen talenten, liefhebberijen, geschiedenis. De resultaten verwerken we in een gezamenlijk spel.
Ons doel is om een spel te creëren dat niet alleen onze bewoners betrekt, maar ook hun families, bezoekers, buurtbewoners en ander extern publiek. Door middel van meeslepende verhalen, uitdagende puzzels en innovatieve technologie willen we een betekenisvolle ervaring bieden die alle generaties zal aanspreken.

Als je deel wilt uitmaken van dit opwindende project en bij wilt dragen aan het creëren van een betekenisvolle ervaring, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we een spel ontwikkelen dat het hele jaar door voor vreugde en herinneringen zal zorgen. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt bijdragen:
- Verhalenonderzoek: Duik in de geschiedenis en omgeving van het verpleeghuis, de achtergrond van de bewoners en de buurt. Ontdek boeiende verhalen en waardevolle herinneringen die als basis kunnen dienen voor het spel.
- Uitdagingen en puzzels: Bedenk uitdagende en boeiende puzzels die samenwerking tussen spelers aanmoedigen.
- Technologie-integratie: Denk mee over de integratie van mobiele telefoons, qr-codes, plattegronden en drukwerk om het spel zowel binnen als buiten het verpleeghuis tot leven te brengen.
- Rol als verteller, gids/reisleider of digitale correspondent: Werk mee aan het vertellen van de verhalen en begeleiden van de spelers op hun reis.
- Visuele en artistieke elementen: Draag bij aan de visuele pracht en artistieke vormgeving van het spel.

lees verder »

ZorgKrijgers
Project ZorgKrijgers combineerde nieuwe en bestaande spelvormen om verpleeghuisbewoners en ouderen thuis uit te dagen en te stimuleren tot zelfexpressie. We organiseerden drie opeenvolgende spelrondes in twee instellingen van Cordaan in samenwerking met een kernteam van kunstenaars van Zona's Kiosk. Ook vrijwilligers en mantelzorgers speelden een belangrijke rol als gids, spelleider en spel-expert.
Het project bracht een gevoel van avontuur en dynamiek met zich mee en moedigde zorgmedewerkers, familie en vrijwilligers aan om opnieuw contact te maken met hun speelse en creatieve kant. Spelelementen stimuleerden de intrinsieke motivatie van de deelnemers, en gaven kunstenaars nieuwe handvatten om vragen te stellen en deelnemers uit te dagen. Dit leidde tot inspirerende eigen inbreng en verrassende nieuwe informatie van en over de deelnemers. Door samen opdrachten uit te voeren, schatten te zoeken en vragen te beantwoorden, ontstond er een positieve groepsdynamiek waarbij deelnemers tijdelijke rollen op zich namen en gezamenlijke momenten van flow beleefden. Kortom, een geslaagd project.

Vervolg
Het project krijgt een vervolg onder de naam SchattenJacht. Cordaan en het fonds voor Cultuurparticipatie hebben een bijdrage toegezegd om het project tot mei 2025 verder uit te werken tot een verpleeghuis ‘escape’ spel.

ZorgKrijgers werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

Werkboek voor ZorgTijgers
In de lockdown van 2020 maakte Vera Broos een handboek met uitdagingen en voorbeelden in tekst en foto's van meer dan 100 mantelzorgers, vrijwilligers, kunstenaars, zorgmedewerkers, kleinkinderen. Zij zijn de Tijger, de kwetsbare ouderen (ook aan het woord ) de Krijger. Het staat vol foto’s bedoelt om vragen op te roepen , waardoor je de teksten anders gaat lezen. Elk hoofdstuk bevat een uitdaging. Je kan overal beginnen, kleurenbalken maken het makkelijk om een hoofdstuk te vinden.
Je kan het boek bestelen voor 12,50 euro excl. verzendkosten door een mail te suren naar Vera Broos, info@zonaskiosk.nl

lees verder »

Nieuw Programma: Pyjama Pret
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden. Een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.

Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de ZorgPyjama Pret is een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden.
Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg

De kunstenaars:
Riska Wijgergangs
Monique Hoving
Karien van Assendelft
Petra van Aken
Chris Corstens
Martin van Leusden
Kees Post
Nils Krook
Anke van Vliet
Sandra Schouten
Esmeralda Detmers

lees verder »