NowHere Station informatie

For information about the international NowHere project, see the project elsewhere on this website

NowHere Station betreft een samenwerking over de grenzen in de kunsten voor de zorg bij dementie

Begin 2015 zijn Marjolein Gysels, Universiteit van Amsterdam (UvA) en Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg/ Zona's Kiosk, geselecteerd door het Europese Tandem Programma Community & Participation met het NowHere project dat zich richt op kunst en dementie. Vanuit ons inzicht, opgedaan in vorige projecten, zagen we namelijk een grote behoefte om dit veld in groter samenwerkingsverband met de verschillende betrokken partijen (kunstenaars, zorgverleners en onderzoekers) verder te ontwikkelen. En hierbij kijken wij over de nationale grenzen heen, naar Engeland, een land wat al grote ervaring heeft op dit terrein, om kennis hierover met elkaar uit te wisselen. Het NowHere project wil dan ook een creatieve ruimte bieden voor kunstenaars uit de UK en Nederland die werken met mensen met dementie in verzorgingshuizen.
Om deze uitwisseling van inzichten, deskundigheid en kennis zo goed mogelijk te onderbouwen is een praktijkonderdeel eigenlijk onmisbaar. Daarom willen wij een bredere groep kunstenaars, allen ervaren in het werken en projecten vormgeven met mensen met dementie, gelegenheden bieden actief deel te kunnen deelnemen aan elkaars werk in de praktijk. Deze ervaringen kunnen dan direct gevoed worden in het reflecterende werk wat we beogen met het NowHere project.

NowHere Station is een 5 maanden durende open dag in Het Flevohuis in Amsterdam , met wekelijkse kunstinterventies op de gesloten afdelingen. Er wordt een stabiele werkplek ontwikkeld voor onderzoek en praktijk op het gebied van kunst en dementie, het betrekken van de ouderen op de gesloten afdelingen bij kunstinterventies, het uitnodigen van gasten en het delen van ervaringen en documentatie met de Engelse partner en kunstenaars. Het ‘Station’ bevindt zich tussen de doelgroep ouderen, de gesloten afdelingen van Het Flevohuis met 81 ouderen die aan kunnen schuiven, meedoen, opgezocht worden en die we via familie en medewerkers kunnen gaan leren kennen en portretteren.

Waar Station voor staat:
- Beweging, een vertrekpunt en uitgangspunt, uitwisseling
-Vertrekpunt: sporen naar de directe omgeving, partners van de organisaties, en voor de toekomst (NowHere Europe: het begin maken van een internationale koppeling).
-NowHere Station staat ook voor ‘uitzenden en ontvangen’, zoals in radio/televisiestation: signaleren, onderzoeken, de buitenwereld informeren.

NowHere Station komt tot stand dankzij een bijdrage van de Universiteit van Amsterdam en Fonds Sluyterman van Loo en is gekoppeld aan het Europees uitwisselingsproject NowHere! van Stichting Kunst in de Zorg en Equal Arts U.K.

Voeg deze pagina toe aan:

Nieuws

18 juni: eindpresentatie SchattenJacht: De Grote Ontsnapping
18 juni 2025- De Die-loenermark 900, Amsterdam

SchattenJacht is een samenwerking tussen Cordaan en Stichting Kunst in de Zorg en is mogelijk gemaakt met bijdragen van Cordaan en de regeling Samen Cultuur Maken van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Tijdens dit ontwikkelproject maakten en testen partner Sonja van Dort van Cordaan en ik, en kunstenaars spel elementen met ontsnappingsthema’s. Uit de activiteiten zijn meerdere spel scenario’s ontstaan ontwikkeld om samen met organisaties, kunstenaars, cliënten en hun naasten uit te voeren. Elk scenario biedt een unieke ervaring die uitnodigt tot spelen, ontdekken en anders kijken, met elk een eigen opbrengst.

Op woensdag 18 juni presenteren we activiteiten en projectresultaten met een feestelijke afsluiting in De De Die met De Grote Ontsnapping, een symbool voor het door ons afgelegde traject, én voor de toekomst. En natuurlijk voor de middag zelf! Kom langs en ontmoet kunstenaars, gidsen en de projectleiders. Ontdek hoe je kunt ontsnappen en help anderen ontsnappen, en laat je inspireren door kunst en spel in de zorg en ervaar hoe deze werelden samenkomen.

lees verder »

Geluksplekken Noord
Ter ere van Amsterdam 750 kreeg ik een bijdrage voor ‘Geluksplekken Noord’ : de plekken van Noord laten spreken samen met mensen wonen en werken in Amsterdam Noord. De deelnemers bestonden uit ouderen uit Noord, mensen met een psychiatrisch achtergrond, schrijvers van de Kantlijn, een buurtsjamaan, een NDSM kunstneaar, theatermakers en muzikanten, een dame van 96 en andere buurtbewoners, en andere mensen uit diverse delen van Noord. Met bewoners van verpleeghuis De Die heb ik buurtsafari’s met kunstenaars georganiseerd en opnames gemaakt met mensen in Noord over hun Geluksplekken. Hieruit is een digitale kaart samengesteld te vinden op veramaps.nl . Op de hoofdpagina vind je een plattegrond met de plekken, op de pagina 'locaties' de verhalen achter de plekken en de deelnemers, met verhalen, muziek, gedichten, voordrachten en soundscapes bij plekken in Noord.

Geluksplekken Noord is mede mogelijk gemaakt door Stichting Amsterdam 750 jaar #kadovoordestad, Cordaan en Het Postcodeloterij Buurt Fonds



lees verder »

SchattenJacht Escape
Schattenjacht: Spel als Verbindende Factor

Met Schattenjacht creëer ik samen met Sonja van Dort (Cordaan) een betekenisvolle spelervaring waarin verhalen, puzzels en technologie samenkomen. Dit project, dat loopt van september 2023 tot mei 2025, draait om het ontwerpen van interactieve escapegames die mensen verbinden en hun verborgen talenten onthullen. De ‘schatten’ in dit spel zijn niet alleen de verhalen en uitdagingen, maar ook de deelnemers zelf en wat zij inbrengen. Met Schattenjacht willen we meer dan een spel creëren. Het is een middel om verbinding te leggen tussen mensen, verhalen en plekken. Het spel brengt deelnemers samen en nodigt hen uit om elkaar en zichzelf op een nieuwe manier te ontdekken.

De opzet van Schattenjacht:
Verhalenonderzoek: de geschiedenis van de omgeving, de achtergrond van bewoners en de buurt.
Uitdagingen en puzzels: Met escapegame-elementen zoals puzzels en rollen creëren we situaties die samenwerking en creativiteit tussen spelers stimuleren.
Technologie-integratie: We verkennen hoe mobiele telefoons, QR-codes, plattegronden en drukwerk kunnen worden ingezet om het spel tot leven te brengen, zowel binnen als buiten.
Rollen en dynamiek: Spelers kunnen in rollen stappen zoals verteller, gids, joker of boef. Ze kunnen een ZorgTijger zijn die helpt, of een ZorgKrijger die uitdagingen aangaat. Deze rollen maken het spel levendig en speels, en bieden ruimte voor persoonlijke expressie.
Zintuiglijke en audiovisuele elementen: Door gebruik te maken van geluid, beeld en andere zintuiglijke prikkels voegen we een extra laag toe aan de spelbeleving, zodat het niet alleen een uitdaging is, maar ook een ervaring die blijft hangen.

Voorgeschiedenis:
In 2022 namen we het ingrediënt spel als de verbindende factor in het project ZorgKrijgers. Dit project wordt opgevolgd door SCHATTENJACHT. “Schatten’ in dit project zijn de bewoners en hun verborgen talenten, liefhebberijen, geschiedenis. Deze gaan we verwerken in een escpaespel in 2025. Met deze ontdekkingsreis gaan we uitvinden wat wel en niet aanspreekt, uitdaagt of goed werkt.

SchattenJacht komt tot stand dankzij een bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie

ZorgKrijgers 2022 werd mogelijk gemaakt met bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.



lees verder »

ZorgKrijgers
Project ZorgKrijgers combineerde nieuwe en bestaande spelvormen om verpleeghuisbewoners en ouderen thuis uit te dagen en te stimuleren tot zelfexpressie. We organiseerden drie opeenvolgende spelrondes in twee instellingen van Cordaan in samenwerking met een kernteam van kunstenaars van Zona's Kiosk. Ook vrijwilligers en mantelzorgers speelden een belangrijke rol als gids, spelleider en spel-expert.
Het project bracht een gevoel van avontuur en dynamiek met zich mee en moedigde zorgmedewerkers, familie en vrijwilligers aan om opnieuw contact te maken met hun speelse en creatieve kant. Spelelementen stimuleerden de intrinsieke motivatie van de deelnemers, en gaven kunstenaars nieuwe handvatten om vragen te stellen en deelnemers uit te dagen. Dit leidde tot inspirerende eigen inbreng en verrassende nieuwe informatie van en over de deelnemers. Door samen opdrachten uit te voeren, schatten te zoeken en vragen te beantwoorden, ontstond er een positieve groepsdynamiek waarbij deelnemers tijdelijke rollen op zich namen en gezamenlijke momenten van flow beleefden. Kortom, een geslaagd project.

Vervolg
Het project krijgt een vervolg onder de naam SchattenJacht. Cordaan en het fonds voor Cultuurparticipatie hebben een bijdrage toegezegd om het project tot mei 2025 verder uit te werken tot een verpleeghuis ‘escape’ spel.

ZorgKrijgers werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

Werkboek voor ZorgTijgers
In de lockdown van 2020 maakte Vera Broos een handboek met uitdagingen en voorbeelden in tekst en foto's van meer dan 100 mantelzorgers, vrijwilligers, kunstenaars, zorgmedewerkers, kleinkinderen. Zij zijn de Tijger, de kwetsbare ouderen (ook aan het woord ) de Krijger. Het staat vol foto’s bedoelt om vragen op te roepen , waardoor je de teksten anders gaat lezen. Elk hoofdstuk bevat een uitdaging. Je kan overal beginnen, kleurenbalken maken het makkelijk om een hoofdstuk te vinden.
Je kan het boek bestelen voor 12,50 euro excl. verzendkosten door een mail te suren naar Vera Broos, info@zonaskiosk.nl

lees verder »