Artikel over Was Goed in 4Art 2015

Kunstenaars betrekken de ouderen en verzorgers in spelvorm bij de was in de breedste zin van het woord. Met de meest onverwachte middelen worden kleine wasjes gedaan, wappert wasgoed aan de lijn boven de tafel en blijkt wasvouwen een spannende aangelegenheid. Theatermakers delen speltechnieken met het personeel en met zintuiglijk theater rond wasgoed en wat goed was, wordt de was besproken, uitgebeeld en gevoeld.
Was Goed is opgezet om de daginvulling van ouderen met dementie meer kleur te geven en de dagelijkse taken in de instelling op speelse wijze in te zetten als activiteit waarbij bewoners kunnen worden betrokken.

Was Groetjes
De wasvrouwen gaan bij de ouderen langs en maken er een dolle boel van. Wat valt er veel te lachen met wasgoed, te zingen en op te halen. De opmerkingen van de ouderen worden op zakdoekjes geschreven en aan de waslijn gehangen in de wijk. Buurtbewoners worden door de Wasvrouwen aangespoord om te reageren op de beschreven zakdoekjes en andere ouderen in de wijk worden opgezocht om bij te dragen aan de wasgroetjes –lijn. Vervolgens worden de WasGroetjes bij wijze van minicorrespondentie teruggebracht naar de ouderen.
Sopje
Daar rijdt een wagen volgeladen de afdelingen op met wonderlijke objecten die in een handomdraai omgetoverd kunnen worden in alles wat je nodig hebt op Wasdag. Met oude tentstokken wordt een waslijn over de tafel gespannen. Grote doorzichtige flessen gevuld met een sopje blijken handwasmachientjes te zijn, de slacentrifuge geweldig handig om het water uit de was te draaien. En ook wind om het wasgoed te laten wapperen is binnen handbereik.
Terwijl de kunstenaar de ruimte vult met een sfeer van mouwen opstropen en werk-aan-de-winkel, raakt ieder er als vanzelf op zijn of haar manier bij betrokken.
Was Vouwen
Een tafel vol lappen die dringend opgevouwen moeten worden: lappen met mooie motieven, lappen die zacht aanvoelen, oude lappen, nieuwe lappen – wie helpt?
Je kiest en vouwt de lappen die je aanspreken en al doende is dat het uitgangspunt voor lichtvoetige persoonlijke gesprekjes.
Als alle stapeltjes bijeengebonden zijn, proberen we er met z’n allen de hoogst mogelijke toren van te bouwen. Dat is niet makkelijk, de hele tafel geeft aanwijzingen en leeft mee.
Na afloop worden er wasgoedmedailles uitgereikt, dat heeft iedereen wel verdiend.
Wat Was Goed
Het linnengoed wordt versierd en besproken rond de naaimachine, alles aantrekkelijk gerangschikt, de boventoon rood wit. Pièce de resistance de machine à coudre
Ieder die er zin in heeft kan aanschuiven voor het versieren van een theedoek.
Dat kan op meer manieren dan je denkt..van borduren tot geheimzinnige tekens met een (rode) textielstift. En alles wat er gaandeweg gebeurt is van even groot belang als het eindresultaat – de tactiele reacties op het materiaal, de kleine interacties.
De WonderWasJurk
Een sprookjesachtige jurk dient als decor voor zintuigtheater, waaruit het een na het ander wordt getovert: waslijnen, wasknijpers, wasgoed en nog veel meer. Met poppenspel en andere verrassende zintuiglijke theatervormen komt het Wasgoed tot leven en het duurt niet lang of iedereen speelt mee in wonderlijke wasgoed en andere verhalen!

Meer afbeeldingen:

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

SchattenJacht ronde 2: buurtschatten!
Ben jij een schatgraver?

“ Buiten spelen was al een avontuur. Het spannendste spelletje voor mij als kind was kattenkwaad uithalen: belletje trekken, poetsen bakken met nietsvermoedende voorbijgangers.”

De stad zit vol schatten. Ze zitten in schatten van mensen, verhalen van vroeger, dieren, plekken en voorwerpen, een glinsterende woordenschat. Graaf in je herinnering en deel je schatten met ons. Want schatten geven het leven zin!

De schatten verwerken we in een digitale schatkaart in en rond de Spaarndammerbuurt zodat ze weer kunnen worden gedeeld met anderen en gekoesterd door jezelf. Dit doen we samen met kunstenaars, muzikanten en dichters. Met je smartphone bij plekken in de buurt en thuis kan je de schatten gaan beluisteren en bekijken. Verwonder je over de schatten die plotseling opduiken en geniet er samen van. Ga mee op schattenjacht!

Kunstenaars, kinderen, ondernemers en bewoners in de Spaarndammerbuurt gaan met en voor ouderen schatten opgegraven, en we gebruiken deze als inspiratie voor een smartphonewandeling/spel . Tot 20 augustus verzamelen we schatten, daarna gaan we de kaart maken.

SchattenJacht Spaarndammerbuurt is onderdeel van project ZorgKrijgers in Amsterdam West en Noord. Voor meer informatie over het project en de kunstenaars, zie www.zonaskiosk.nl

lees verder »

SchattenJacht
Gedurende een jaar nemen we het ingrediënt spel als de verbindende factor voor activiteiten in en rond twee zorginstellingen in Amsterdam West en Noord. We doen dit door middel van een SCHATTENJACHT.

Alle deelnemers geven vorm aan deze ontdekkingsreis. Met schatkisten en -kaarten, uitdagingen en expedities in de wijk gaan we schatten verzamelen. “Schatten’ in dit project zijn de bewoners en hun verborgen talenten, liefhebberijen, geschiedenis. Met deze ontdekkingsreis gaan we uitvinden wat wel en niet aanspreekt, uitdaagt of goed werkt.

ZorgKrijgers / SchattenJacht ligt in het verlengde van Het Werkboek voor ZorgTijgers, te bestellen via deze website.

ZorgKrijgers wordt medemogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

ZorgKrijgers
Van maart 2022 tot maart 2023 gaan ouderen en buurtbewoners onder leiding van kunstenaars en Vera Broos drie spelrondes vormgeven in en rond de verpleeghuizen De Die in Amsterdam Noord en Het Spaarnhout in Amsterdam West. Tijdens dit project werkt Vera Broos toe naar een prototype voor een spel: online, kaart-bordspel of anders.

ZorgKrijgers ligt in het verlengde van Het Werkboek voor ZorgTijgers, te bestellen via deze website.

ZorgKrijgers wordt medemogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

Het werkboek voor ZorgTijgers
Het werkboek voor ZorgTijgers in eigen beheer en kleine oplage uitgebracht en te bestellen bij Vera Broos. Het is een doeboek én een bladerboek met persoonlijke voorbeelden in tekst en foto's van meer dan 100 mantelzorgers, vrijwilligers, kunstenaars, zorgmedewerkers, kleinkinderen. Zij zijn de Tijger, de kwetsbare ouderen (ook aan het woord ) de Krijger. Het staat vol foto’s bedoelt om vragen op te roepen , waardoor je de teksten anders gaat lezen. Elk hoofdstuk bevat een uitdaging. Je kan overal beginnen, kleurenbalken maken het makkelijk om een hoofdstuk te vinden.

Het werkboek wordt momenteel door vijf organisaties verspreid onder mantelzorgers, personeel en vrijwilligers. Voor de kosten stuur een email naar Vera Broos, info@zonaskiosk.nl

lees verder »

Nieuw Programma: Pyjama Pret
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden. Een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.

Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de ZorgPyjama Pret is een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden.
Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg

De kunstenaars:
Riska Wijgergangs
Monique Hoving
Karien van Assendelft
Petra van Aken
Chris Corstens
Martin van Leusden
Kees Post
Nils Krook
Anke van Vliet
Sandra Schouten
Esmeralda Detmers

lees verder »