Henpower- EITJE: Kunst en kippen in Het Flevohuis

Met dank aan de fondsen Sluyterman van Loo, AFK, RCOAK, en Fonds Cultuurparticipatie FCP, is van september 2016 tot mei 2017 het pilot-project HenPower Eitje in het Flevohuis gestart. Een project met zoveel succes dat Flevohuis/ZGAO Eitje adopteren voor heel 2017!

Met Henpower-Eitje gaat Stichting Kunst in de Zorg kunstenaars inzetten om met artistieke en creatieve middelen samen met ouderen, vrijwilligers en professionals uit de zorginstelling de komst van een kippenhok en kippen voor te bereiden. Door de gezamenlijke activiteiten ontdekken de verschillende groepen binnen de zorginstelling elkaar en de kracht van kunst. In samenwerking met Zorggroep Amsterdam Oost wordt in het Flevohuis de komst van een kippenhok en een aantal kippen voorbereid.

HenPower, een project van Equal Arts, is actief in meer dan 40 Engelse verzorgingshuizen. De Engelse organisatie wil met creativiteit de levensomstandigheden van ouderen verbeteren. In HenPower worden ouderen betrokken bij de verzorging van kippen. Ze leggen daardoor contacten met anderen, het verdrijft de eenzaamheid. Geïnspireerd door HenPower, maar vanuit een heel eigen aanpak en vormgeving, gaat Stichting Kunst in de Zorg nu een pilot vormgeven in het Flevohuis in Amsterdam, genaamd ‘Eitje’.

Zona's Kiosk kunstenaars geven invullling onder leiding van Vera Broos aan de eerste activiteiten van Henpower-Eitje. Een Kippenkrant, waarin mensen hun ei kwijt kunnen, en praten als een kip zonder kop. Het ei als smaakmaker in Smaakconcepten. Dierentheater dat een brug naar buiten slaat, tussen de ouderen en hun kippen in het verzorgingshuis en buurtbewoners en hun favoriete (huis)dier daarbuiten. Café Eitje, waarin het kippenhok wordt bezocht en waarbij iedereen, ook mensen met dementie, welkom is.

Deze voorstelling bevat de volgende module(s):

Kip&kunst

HenPower - de Nederlandse uitvoering en outsourceproject met Engelse partnerorganisatie Equal Arts. onder leiding van Vera Broos. Kunstenaars activiteiten rond de komst en het houden van kippen.

Met dank aan: Fonds voor Cultuurparticipatie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, RCOAK, St.Sluyterman van Loo, ZGAO, Amsta.


Foto 2 en 4: Albert Nanning