Henpower- EITJE: Kunst en kippen in Het Flevohuis

Met dank aan de fondsen Sluyterman van Loo, AFK, RCOAK, en Fonds Cultuurparticipatie FCP, is van september 2016 tot mei 2017 het pilot-project HenPower Eitje in het Flevohuis gestart. Een project met zoveel succes dat Flevohuis/ZGAO Eitje adopteren voor heel 2017!





Met Henpower-Eitje gaat Stichting Kunst in de Zorg kunstenaars inzetten om met artistieke en creatieve middelen samen met ouderen, vrijwilligers en professionals uit de zorginstelling de komst van een kippenhok en kippen voor te bereiden. Door de gezamenlijke activiteiten ontdekken de verschillende groepen binnen de zorginstelling elkaar en de kracht van kunst. In samenwerking met Zorggroep Amsterdam Oost wordt in het Flevohuis de komst van een kippenhok en een aantal kippen voorbereid.

HenPower, een project van Equal Arts, is actief in meer dan 40 Engelse verzorgingshuizen. De Engelse organisatie wil met creativiteit de levensomstandigheden van ouderen verbeteren. In HenPower worden ouderen betrokken bij de verzorging van kippen. Ze leggen daardoor contacten met anderen, het verdrijft de eenzaamheid. Geïnspireerd door HenPower, maar vanuit een heel eigen aanpak en vormgeving, gaat Stichting Kunst in de Zorg nu een pilot vormgeven in het Flevohuis in Amsterdam, genaamd ‘Eitje’.

Zona's Kiosk kunstenaars geven invullling onder leiding van Vera Broos aan de eerste activiteiten van Henpower-Eitje. Een Kippenkrant, waarin mensen hun ei kwijt kunnen, en praten als een kip zonder kop. Het ei als smaakmaker in Smaakconcepten. Dierentheater dat een brug naar buiten slaat, tussen de ouderen en hun kippen in het verzorgingshuis en buurtbewoners en hun favoriete (huis)dier daarbuiten. Café Eitje, waarin het kippenhok wordt bezocht en waarbij iedereen, ook mensen met dementie, welkom is.

Deze voorstelling bevat de volgende module(s):

Kip en kunst

Met Equal Arts, de Engelse Partner waarmee ik in 2025 samenwerkte in Tandem Europe-project NowHere, heb ik in 2016 en 2017 een project opgezet rond de komst van kippen in een zorginstelling. Tijdens de bezoeken aan Henpower in het Verenigd Koninkrijk kreeg ik het idee om het concept als inspiratie te nemen voor een uitvoering in Nederland. Met toestemming van Equal Arts heb ik het concept op twee locaties van ZGAO en Amsta in Amsterdam gerealiseerd. Ik heb ik hieraan mijn eigen draai gegeven, met meer, met vijf kunstenaars gesecteerd via een landelijke oproep en een ballotage.

Eitje bracht het onverwachte naar het Flevohuis: een kunstproject waarin kippen en kunst samenkwamen om het dagelijks leven op te schudden. Van september 2016 tot mei 2017 transformeerden de tuin van het Flevohuis in een creatieve en levendige ontmoetingsplek, waar kippen het middelpunt van inspiratie werden.
Met kunstenaars werkte ik samen om met bewoners, een startpunt voor gesprekken, verhalen en experimenten. Het hok met vier trotse Marans-kippen bracht mensen naar buiten, liet ze lachen en zorgde ervoor dat zelfs de meest introverte bewoners hun schulp verlieten. Ik betrok een ‘kipoloog’ op om met bewoners te filosoferen over de psychologie van de kippen en een boek te maken, een beeldhouwster met een ‘egg-bot’ om eieren te beschrijven met persoonlijke verhalen, een modeontwerper en een beeldhouwer die met blinden en slechtzienden werkt die sprekende eieren maakte.
Met de verhalen en inzichten opgedaan met Eitje, gecombineerd met de visie van de kunstenaars, maakte ik een reizende installatie die onder andere in het Dolhuys museum werd getoond.

Eitje, en het opvolgende project ‘TOK!” (Troetelkippen Ouderen en Kunst) definieerde kunst in de zorg op nieuwe manieren. Deelnemers ontdekten dat ze zelf konden bijdragen met wormen steken, hingen bij het hok, en buren met kippenkennis kwamen hun ervaringen delen, zoals liedjes over kippen uit Tunesië. De eieren werden verkocht aan familieleden, waarmee het eten van de kippen werdt aangeschaft. Het zorgpersoneel, geïnspireerd door de kunstenaars, ging creatief aan de slag met eigen thema’s. Zelfs buurtbewoners raakten betrokken, met kaarten die op de Dappermarkt werden opgehaald teruggestuurd werden met boodschappen van Amsterdammers over kippen en andere dieren. Voor mij was Eitje een bewijs van wat kunst kan toevoegen aan het verlevendigen van de zorg met dieren.

* Henpower- Eitje in het Flevohuis werd opgevolgd door TOK! Troetelkippen Ouderen en Kunst op de Amsta-locatie Van ’t Hoflaan in Amsterdam