Stichting Kunst in de Zorg

(zie voor informatie over het bestuur de pagina onder 'algemene info'

De Stichting Kunst in de Zorg opereert in Nederland en daarbuiten met projecten onder leiding van artistiek leider Vera Broos.
Zij heeft zich gespecialiseerd in de vormgeving van culturele projecten in de ouderenzorg en begeleid sinds 2009 kunstenaars uit alle disciplines. Met haar andere projecten zoekt zij naar nieuwe vormen van ervaring en communicatie binnen de zorgwereld en met kwetsbare ouderen. Met projecten in de zorg en met ouderen, vrijwilligers en zorgmedewerkers wil zij en nieuwe impuls geven aan kunst en cultuur in de ouderenzorg, door disciplinebrede projecten op te zetten en interventies te koppelen aan personages, installaties en thematische uitvoeringen. De kunstenaars worden binnen masterclasses opgeleid.

StichtingKunst in de Zorg en het kunstenaarsplatform Zona's Kiosk profileren zich als pionier op het gebied van het uitzetten van multidisciplinaire, grensverleggende, interactieve kunst-projecten in de zorg. In deze projecten gaan betekenisgeving en broodwinning hand in hand. Het rendementsdenken en de nieuwe zakelijkheid waren een goede reality check en de voedingsbodem voor ons eerste project, Zona's Kiosk, dat tegenwoordig dienst doet ‘winkel’ om kunstinterventies in huis te halen. Tegelijk werken we samen met kunstenaars op een manier die interactief is, collectief en insluitend, en niet zelden procesmatig in plaats van productgericht.

Onze projecten onderscheiden zich van andere projecten in de zorg door de interdisciplinaire aanpak en werken buiten de gebaande paden, in ons geval de zorg, blijkt een hoop te hebben gebracht. Projecten waarmee we ons onderscheidden waren gericht op kunstenaars inzetten om vrijwilligers te trainen (De Tafel Van Vier), mantelzorgers op hun verbeelding aan te spreken (Broze Verbeelding), personeel creatief met alledaagse handelingen om te laten gaan (Was Goed), en mensen met dementie een rondleiding op een gesloten afdeling te organiseren (SNOES), en Englse en Nederlandse kunstenaars laten samenwerken in de zorg (NowHere Station). Wat deze projecten gemeen hebben is een wederkerige en actieve relatie met de zorgvragers, en met de verschillende groepen om hen heen.

Daarnaast reserveren we een belangrijke rol voor de kunstenaars die meedoen aan de projecten, met een intensieve samenwerking met kunstenaars onderling en met de artistieke leiding, en met ruimte voor onderzoek en experiment. Kunstenaars vormen actieve partners in denktanks en bij het invulling geven aan projectonderdelen. Bij het werven van nieuwe kunstenaars hanteren wij een hoge selectiestandaard, om de kwaliteit en inhoud van de projecten te garanderen. Onze projecten blijken als springplank te dienen voor kunstenaars om de zorg verder te gaan betreden, wat blijkt uit het feit dat veel van de kunstenaars waarmee we werken nu zelf projecten in de ouderenzorg organiseren, en enkelen van hen op vaste basis zijn aangenomen in zorginstellingen. Zo functioneren we als aanjager door de weg naar een nieuw werkveld, de zorg, aan te boren voor kunstenaars, dragers van de creativiteit, en daarmee deel van het fundament van de creatieve industrie en het innovatief vermogen van de stad en het land.Meer afbeeldingen:

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

SchattenJacht ronde 2: buurtschatten!
Ben jij een schatgraver?

“ Buiten spelen was al een avontuur. Het spannendste spelletje voor mij als kind was kattenkwaad uithalen: belletje trekken, poetsen bakken met nietsvermoedende voorbijgangers.”

De stad zit vol schatten. Ze zitten in schatten van mensen, verhalen van vroeger, dieren, plekken en voorwerpen, een glinsterende woordenschat. Graaf in je herinnering en deel je schatten met ons. Want schatten geven het leven zin!

De schatten verwerken we in een digitale schatkaart in en rond de Spaarndammerbuurt zodat ze weer kunnen worden gedeeld met anderen en gekoesterd door jezelf. Dit doen we samen met kunstenaars, muzikanten en dichters. Met je smartphone bij plekken in de buurt en thuis kan je de schatten gaan beluisteren en bekijken. Verwonder je over de schatten die plotseling opduiken en geniet er samen van. Ga mee op schattenjacht!

Kunstenaars, kinderen, ondernemers en bewoners in de Spaarndammerbuurt gaan met en voor ouderen schatten opgegraven, en we gebruiken deze als inspiratie voor een smartphonewandeling/spel . Tot 20 augustus verzamelen we schatten, daarna gaan we de kaart maken.

SchattenJacht Spaarndammerbuurt is onderdeel van project ZorgKrijgers in Amsterdam West en Noord. Voor meer informatie over het project en de kunstenaars, zie www.zonaskiosk.nl

lees verder »

SchattenJacht
Gedurende een jaar nemen we het ingrediënt spel als de verbindende factor voor activiteiten in en rond twee zorginstellingen in Amsterdam West en Noord. We doen dit door middel van een SCHATTENJACHT.

Alle deelnemers geven vorm aan deze ontdekkingsreis. Met schatkisten en -kaarten, uitdagingen en expedities in de wijk gaan we schatten verzamelen. “Schatten’ in dit project zijn de bewoners en hun verborgen talenten, liefhebberijen, geschiedenis. Met deze ontdekkingsreis gaan we uitvinden wat wel en niet aanspreekt, uitdaagt of goed werkt.

ZorgKrijgers / SchattenJacht ligt in het verlengde van Het Werkboek voor ZorgTijgers, te bestellen via deze website.

ZorgKrijgers wordt medemogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

ZorgKrijgers
Van maart 2022 tot maart 2023 gaan ouderen en buurtbewoners onder leiding van kunstenaars en Vera Broos drie spelrondes vormgeven in en rond de verpleeghuizen De Die in Amsterdam Noord en Het Spaarnhout in Amsterdam West. Tijdens dit project werkt Vera Broos toe naar een prototype voor een spel: online, kaart-bordspel of anders.

ZorgKrijgers ligt in het verlengde van Het Werkboek voor ZorgTijgers, te bestellen via deze website.

ZorgKrijgers wordt medemogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

Het werkboek voor ZorgTijgers
Het werkboek voor ZorgTijgers in eigen beheer en kleine oplage uitgebracht en te bestellen bij Vera Broos. Het is een doeboek én een bladerboek met persoonlijke voorbeelden in tekst en foto's van meer dan 100 mantelzorgers, vrijwilligers, kunstenaars, zorgmedewerkers, kleinkinderen. Zij zijn de Tijger, de kwetsbare ouderen (ook aan het woord ) de Krijger. Het staat vol foto’s bedoelt om vragen op te roepen , waardoor je de teksten anders gaat lezen. Elk hoofdstuk bevat een uitdaging. Je kan overal beginnen, kleurenbalken maken het makkelijk om een hoofdstuk te vinden.

Het werkboek wordt momenteel door vijf organisaties verspreid onder mantelzorgers, personeel en vrijwilligers. Voor de kosten stuur een email naar Vera Broos, info@zonaskiosk.nl

lees verder »

Nieuw Programma: Pyjama Pret
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden. Een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.

Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de ZorgPyjama Pret is een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden.
Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg

De kunstenaars:
Riska Wijgergangs
Monique Hoving
Karien van Assendelft
Petra van Aken
Chris Corstens
Martin van Leusden
Kees Post
Nils Krook
Anke van Vliet
Sandra Schouten
Esmeralda Detmers

lees verder »