(zie voor informatie over het bestuur de pagina onder 'algemene info'
De Stichting Kunst in de Zorg opereert in Nederland en daarbuiten met projecten onder leiding van artistiek leider Vera Broos.
Zij heeft zich gespecialiseerd in de vormgeving van culturele projecten in de ouderenzorg en begeleid sinds 2009 kunstenaars uit alle disciplines. Met haar andere projecten zoekt zij naar nieuwe vormen van ervaring en communicatie binnen de zorgwereld en met kwetsbare ouderen. Met projecten in de zorg en met ouderen, vrijwilligers en zorgmedewerkers wil zij en nieuwe impuls geven aan kunst en cultuur in de ouderenzorg, door disciplinebrede projecten op te zetten en interventies te koppelen aan personages, installaties en thematische uitvoeringen. De kunstenaars worden binnen masterclasses opgeleid.
StichtingKunst in de Zorg en het kunstenaarsplatform Zona's Kiosk profileren zich als pionier op het gebied van het uitzetten van multidisciplinaire, grensverleggende, interactieve kunst-projecten in de zorg. In deze projecten gaan betekenisgeving en broodwinning hand in hand. Het rendementsdenken en de nieuwe zakelijkheid waren een goede reality check en de voedingsbodem voor ons eerste project, Zona's Kiosk, dat tegenwoordig dienst doet ‘winkel’ om kunstinterventies in huis te halen. Tegelijk werken we samen met kunstenaars op een manier die interactief is, collectief en insluitend, en niet zelden procesmatig in plaats van productgericht.
Onze projecten onderscheiden zich van andere projecten in de zorg door de interdisciplinaire aanpak en werken buiten de gebaande paden, in ons geval de zorg, blijkt een hoop te hebben gebracht. Projecten waarmee we ons onderscheidden waren gericht op kunstenaars inzetten om vrijwilligers te trainen (De Tafel Van Vier), mantelzorgers op hun verbeelding aan te spreken (Broze Verbeelding), personeel creatief met alledaagse handelingen om te laten gaan (Was Goed), en mensen met dementie een rondleiding op een gesloten afdeling te organiseren (SNOES), en Englse en Nederlandse kunstenaars laten samenwerken in de zorg (NowHere Station). Wat deze projecten gemeen hebben is een wederkerige en actieve relatie met de zorgvragers, en met de verschillende groepen om hen heen.
Daarnaast reserveren we een belangrijke rol voor de kunstenaars die meedoen aan de projecten, met een intensieve samenwerking met kunstenaars onderling en met de artistieke leiding, en met ruimte voor onderzoek en experiment. Kunstenaars vormen actieve partners in denktanks en bij het invulling geven aan projectonderdelen. Bij het werven van nieuwe kunstenaars hanteren wij een hoge selectiestandaard, om de kwaliteit en inhoud van de projecten te garanderen. Onze projecten blijken als springplank te dienen voor kunstenaars om de zorg verder te gaan betreden, wat blijkt uit het feit dat veel van de kunstenaars waarmee we werken nu zelf projecten in de ouderenzorg organiseren, en enkelen van hen op vaste basis zijn aangenomen in zorginstellingen. Zo functioneren we als aanjager door de weg naar een nieuw werkveld, de zorg, aan te boren voor kunstenaars, dragers van de creativiteit, en daarmee deel van het fundament van de creatieve industrie en het innovatief vermogen van de stad en het land.
Meer afbeeldingen: