Januari 2015 Tijdschrift Denkbeeld, Rubriek In de etalage

Theo Royers

SNOES in het verpleeghuis
Kunst en dementie

Vorig jaar bezochten acht kunstenaars een aantal zorglocaties in Amsterdam en Diemen. Dit gebeurde in het kader van SNOES, een onderdeel van kunstenaarsplatform in de ouderenzorg Zona’s Kiosk. Doel van dit platform is om kunstenaars tot nieuw werk te inspireren dat geschikt is als cultureel aanbod voor mensen met dementie en hun naasten. Via SNOES werkten de kunstenaars steeds langere tijd op locatie in het verpleeghuis. Daarvan deden zij verslag in ‘Expeditie SNOES’, een openbare dag in Het Flevohuis in Amsterdam-Oost waar zo’n honderd mensen op af kwamen.

Initiatiefneemster van SNOES en oprichtster van Zona’s Kiosk is Vera Broos. Samen met de andere kunstenaars bedacht zij de onderdelen van SNOES: mensen in beweging brengen (Café Tijdloos), bruggen slaan naar de wijk (Het Mijmerbureau), dicht-op-de-huid-theater (De Verwonderjurk), uitwisselingen met kinderen (Surprise!), persoonlijke muziek aanboren (Muzicadeau), alledaagse rituelen en spel inzetten (Wasv[r]ouwen) en werken met eetconcepten (Spelen Met Je Eten).
Vera Broos is multimediakunstenaar. Zij werkte jaren met film en projecties en zocht als installatiemaker publieksgroepen op in hun eigen omgeving. Door persoonlijke ervaringen in ziekenhuizen en zorgcentra is zij gaan deelnemen aan kunstprojecten in de zorg. Daar ontstond het idee om een kunstenplatform te koppelen aan een reizende ‘winkel’ vol interactieve kunst. In 2008 richtte zij de stichting Kunst in de Zorg op en in november 2009 werd Zona’s Kiosk gelanceerd.

Persoonlijke Postbode
Zona’s Kiosk biedt kunst aan ouderen. Het aanbod is heel breed, van fotografie tot theater en van nieuwe media tot muziek en beeldende kunst. Broos: ‘We proberen alle zintuigen te prikkelen: onze kunst kun je voelen, zien, proeven, horen en beleven. Kunst is voor ons ook een manier om ouderen uit te dagen het gesprek aan te gaan. Ik merk dat daar echt vraag naar is. Veel ouderen zitten om een praatje verlegen, daar willen we iets aan doen. Ook voor kunstenaars is die interactie een prachtige ervaring. Oudere mensen zijn inspirerend om mee te werken, ze kunnen je echt verrassen.’
Zo gingen vrijwilligers bij verpleeghuis het Czaar Peterpunt in Amsterdam onder leiding van kunstenaars die dienstdeden als Persoonlijke Postbode naar de Dappermarkt. Daar vroegen zij voorbijgangers een kaartje te schrijven aan een onbekende in het verpleeghuis. Met een kar vol geschreven kaarten togen de vrijwilligers vervolgens weer naar het Czaar Peterpunt om de post aan de mensen te overhandigen. ‘Onze bewoners, allemaal psychogeriatrische patiënten, genoten van het moment en de kaart. Samen met de vrijwilliger beantwoordden ze hun post en werden de kaarten op de bus gedaan,’ vertelt José Kok, zorgcoördinator bij het Czaar Peterpunt, in een interview dat op de website van Zona’s Kiosk staat.
Zelf zegt Vera Broos: ‘Mijn ervaringen met Zona’s Kiosk en projecten als SNOES zijn soms emotioneel, soms feestelijk, maar altijd hartverwarmend en van een bijzondere intimiteit. Ik zie kunst en projecten voor ouderen als een noodzaak, maar ik vind het ook een voorrecht om er mij via Zona’s Kiosk mee bezig te kunnen houden.’

Tekst Theo Royers
Beeld Zona’s Kiosk

Theo Royers is redacteur van Denkbeeld; hij is zelfstandig werkzaam als trainer-coach en adviseur via Labez te Zutphen.

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

SchattenJacht ronde 2: buurtschatten!
Ben jij een schatgraver?

“ Buiten spelen was al een avontuur. Het spannendste spelletje voor mij als kind was kattenkwaad uithalen: belletje trekken, poetsen bakken met nietsvermoedende voorbijgangers.”

De stad zit vol schatten. Ze zitten in schatten van mensen, verhalen van vroeger, dieren, plekken en voorwerpen, een glinsterende woordenschat. Graaf in je herinnering en deel je schatten met ons. Want schatten geven het leven zin!

De schatten verwerken we in een digitale schatkaart in en rond de Spaarndammerbuurt zodat ze weer kunnen worden gedeeld met anderen en gekoesterd door jezelf. Dit doen we samen met kunstenaars, muzikanten en dichters. Met je smartphone bij plekken in de buurt en thuis kan je de schatten gaan beluisteren en bekijken. Verwonder je over de schatten die plotseling opduiken en geniet er samen van. Ga mee op schattenjacht!

Kunstenaars, kinderen, ondernemers en bewoners in de Spaarndammerbuurt gaan met en voor ouderen schatten opgegraven, en we gebruiken deze als inspiratie voor een smartphonewandeling/spel . Tot 20 augustus verzamelen we schatten, daarna gaan we de kaart maken.

SchattenJacht Spaarndammerbuurt is onderdeel van project ZorgKrijgers in Amsterdam West en Noord. Voor meer informatie over het project en de kunstenaars, zie www.zonaskiosk.nl

lees verder »

SchattenJacht
Gedurende een jaar nemen we het ingrediënt spel als de verbindende factor voor activiteiten in en rond twee zorginstellingen in Amsterdam West en Noord. We doen dit door middel van een SCHATTENJACHT.

Alle deelnemers geven vorm aan deze ontdekkingsreis. Met schatkisten en -kaarten, uitdagingen en expedities in de wijk gaan we schatten verzamelen. “Schatten’ in dit project zijn de bewoners en hun verborgen talenten, liefhebberijen, geschiedenis. Met deze ontdekkingsreis gaan we uitvinden wat wel en niet aanspreekt, uitdaagt of goed werkt.

ZorgKrijgers / SchattenJacht ligt in het verlengde van Het Werkboek voor ZorgTijgers, te bestellen via deze website.

ZorgKrijgers wordt medemogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

ZorgKrijgers
Van maart 2022 tot maart 2023 gaan ouderen en buurtbewoners onder leiding van kunstenaars en Vera Broos drie spelrondes vormgeven in en rond de verpleeghuizen De Die in Amsterdam Noord en Het Spaarnhout in Amsterdam West. Tijdens dit project werkt Vera Broos toe naar een prototype voor een spel: online, kaart-bordspel of anders.

ZorgKrijgers ligt in het verlengde van Het Werkboek voor ZorgTijgers, te bestellen via deze website.

ZorgKrijgers wordt medemogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

Het werkboek voor ZorgTijgers
Het werkboek voor ZorgTijgers in eigen beheer en kleine oplage uitgebracht en te bestellen bij Vera Broos. Het is een doeboek én een bladerboek met persoonlijke voorbeelden in tekst en foto's van meer dan 100 mantelzorgers, vrijwilligers, kunstenaars, zorgmedewerkers, kleinkinderen. Zij zijn de Tijger, de kwetsbare ouderen (ook aan het woord ) de Krijger. Het staat vol foto’s bedoelt om vragen op te roepen , waardoor je de teksten anders gaat lezen. Elk hoofdstuk bevat een uitdaging. Je kan overal beginnen, kleurenbalken maken het makkelijk om een hoofdstuk te vinden.

Het werkboek wordt momenteel door vijf organisaties verspreid onder mantelzorgers, personeel en vrijwilligers. Voor de kosten stuur een email naar Vera Broos, info@zonaskiosk.nl

lees verder »

Nieuw Programma: Pyjama Pret
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden. Een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.

Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de ZorgPyjama Pret is een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden.
Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg

De kunstenaars:
Riska Wijgergangs
Monique Hoving
Karien van Assendelft
Petra van Aken
Chris Corstens
Martin van Leusden
Kees Post
Nils Krook
Anke van Vliet
Sandra Schouten
Esmeralda Detmers

lees verder »