WasGoed

Was Goed kunstproject met ouderen en verplegend personeel

Kunstenaars betrekken de verzorging en ouderen van zorgcentrum Meer en Oever bij nieuw werk dat ontstaat door de was sorteren, vouwen, ordenen, voelen en bespreken. Theatermakers delen speltechnieken met het zorgpersoneel en gaan berichten halen/brengen in de wijk Amsterdam Nieuw West met ‘Was Groet’ nieuwe lijnen leggen tussen jong en oud. Zintuiglijk theater rond Verwonderwas- een jurk vol verhalen en waslijnen gehaald, wordt besproken, uitgebeeld en gevoeld met grote en kleine was.
Met zeepsop en lucht wordt samen wind gemaakt met wasgoed, bellen opblazen, was gedroogd en worden luchtspelletjes met een föhn, een fietspomp of een omgekeerde stofzuiger. De vraag ‘Wat Was Goed? wordt als aanleiding genomen voor gesprekken over wat goed was en wasgoed was. Samen wordt het linnengoed omgetoverd tot beelden van textiel die voortkomen uit de herinneringen van de ouderen en hun verzorgers.

Project Was Goed in de zorglocatie Meer en Oever in Amsterdam Nieuw West vind plaats van 8 juni tot 18 augustus en is opgezet om de daginvulling van ouderen met dementie meer kleur te geven en de dagelijkse taken van verplegend personeel op speelse wijze te inspireren. Kunst kan veel betekenen voor ouderen met dementie. Vanuit deze overtuiging zette Vera Broos Was Goed op. Het project brengt kunstenaars samen met bewoners en medewerkers van zorginstellingen en mensen daarbuiten. Was Goed trekt de wijk in en sluit af met een expositie in de instelling die daarna verder kan reizen.
Was Goed is daarnaast ook bedoeld om het zorgpersoneel zonder hen extra te belasten te inspireren in hun dagelijks werk met kwetsbare ouderen. Vera Broos: “Eén van de knelpunten in de ouderenzorg is de overbelasting en het motiveren van personeel. Het personeel van Meer en Over krijgt nu zij zelf de was moeten gaan doen, een extra taak. Met Was Goed willen wij deze dagelijkse ‘taak’ als inspiratie gebruiken voor een spel. Familie en vrijwilligers betrekken we al bij onze activiteiten en het betrekken van de mensen rondom de ouderen heeft een absolute meerwaarde. Was Goed gaat ook berichten van buurtbewoners ophalen en naar ouderen brengen.”

De kunstenaars: Ulrike Bartels, Laurien Mulder, Riska Wijgergangs en Monique Hoving, Esmeralda Detmers en Rens Bouma

Met dank aan Amsta Amsterdam en Stichting RCOAK
Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg / Arts in Care Foundation

Meer afbeeldingen:

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

Geluksplekken Noord
Wij gaan Geluksplekken in Noord beschikbaar maken voor iedereen!

Amsterdam Noord heeft veel meer te bieden heeft dan alleen de bekende attracties. Met buurtbewoners, bezoekrs van dagcentra en buurthuizen, jongeren en ouderen gaan we op zoek naar Geluksplekken. We organiseren safari's, gespreksbijeenkomsten en interviews om hun Geluksplekken te verzamelen en plekken van geluk, ontroering en verwondering te gaan delen.

Kunstenaars en buurtbewoners gaan Geluksplekken in noord verkennen en nieuwe plekken ontdekken.

Een selectie uit de gevonden Geluksplekken gaan we omzetten in muziek, hoorspel, poëzie en teksten te zien en beluisteren bij de Geluksplekken. Op 1 mei 2024 worden deze in Amsterdam Noord gepresenteerd.

Geluksplekken Noord wordt mede mogelijk gemaakt door Cordaan, Stichting Amsterdam 750 jaar #kadovoordestad, en Het Postcodeloterij Buurt Fonds



lees verder »

SchattenJacht
Schattenjacht heeft het ingrediënt spel als de verbindende factor. “Schatten’ zijn de bewoners en omwonenden van een verpleeghuis en hun verborgen talenten, liefhebberijen, geschiedenis. De resultaten verwerken we in een gezamenlijk spel.
Ons doel is om een spel te creëren dat niet alleen onze bewoners betrekt, maar ook hun families, bezoekers, buurtbewoners en ander extern publiek. Door middel van meeslepende verhalen, uitdagende puzzels en innovatieve technologie willen we een betekenisvolle ervaring bieden die alle generaties zal aanspreken.

Als je deel wilt uitmaken van dit opwindende project en bij wilt dragen aan het creëren van een betekenisvolle ervaring, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we een spel ontwikkelen dat het hele jaar door voor vreugde en herinneringen zal zorgen. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt bijdragen:
- Verhalenonderzoek: Duik in de geschiedenis en omgeving van het verpleeghuis, de achtergrond van de bewoners en de buurt. Ontdek boeiende verhalen en waardevolle herinneringen die als basis kunnen dienen voor het spel.
- Uitdagingen en puzzels: Bedenk uitdagende en boeiende puzzels die samenwerking tussen spelers aanmoedigen.
- Technologie-integratie: Denk mee over de integratie van mobiele telefoons, qr-codes, plattegronden en drukwerk om het spel zowel binnen als buiten het verpleeghuis tot leven te brengen.
- Rol als verteller, gids/reisleider of digitale correspondent: Werk mee aan het vertellen van de verhalen en begeleiden van de spelers op hun reis.
- Visuele en artistieke elementen: Draag bij aan de visuele pracht en artistieke vormgeving van het spel.

lees verder »

ZorgKrijgers
Project ZorgKrijgers combineerde nieuwe en bestaande spelvormen om verpleeghuisbewoners en ouderen thuis uit te dagen en te stimuleren tot zelfexpressie. We organiseerden drie opeenvolgende spelrondes in twee instellingen van Cordaan in samenwerking met een kernteam van kunstenaars van Zona's Kiosk. Ook vrijwilligers en mantelzorgers speelden een belangrijke rol als gids, spelleider en spel-expert.
Het project bracht een gevoel van avontuur en dynamiek met zich mee en moedigde zorgmedewerkers, familie en vrijwilligers aan om opnieuw contact te maken met hun speelse en creatieve kant. Spelelementen stimuleerden de intrinsieke motivatie van de deelnemers, en gaven kunstenaars nieuwe handvatten om vragen te stellen en deelnemers uit te dagen. Dit leidde tot inspirerende eigen inbreng en verrassende nieuwe informatie van en over de deelnemers. Door samen opdrachten uit te voeren, schatten te zoeken en vragen te beantwoorden, ontstond er een positieve groepsdynamiek waarbij deelnemers tijdelijke rollen op zich namen en gezamenlijke momenten van flow beleefden. Kortom, een geslaagd project.

Vervolg
Het project krijgt een vervolg onder de naam SchattenJacht. Cordaan en het fonds voor Cultuurparticipatie hebben een bijdrage toegezegd om het project tot mei 2025 verder uit te werken tot een verpleeghuis ‘escape’ spel.

ZorgKrijgers werd mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK, Stadsdeel Amsterdam Noord, Stadsdeel Amsterdam West en het Buurtfonds Amsterdam West van de Postcodeloterij.

lees verder »

Werkboek voor ZorgTijgers
In de lockdown van 2020 maakte Vera Broos een handboek met uitdagingen en voorbeelden in tekst en foto's van meer dan 100 mantelzorgers, vrijwilligers, kunstenaars, zorgmedewerkers, kleinkinderen. Zij zijn de Tijger, de kwetsbare ouderen (ook aan het woord ) de Krijger. Het staat vol foto’s bedoelt om vragen op te roepen , waardoor je de teksten anders gaat lezen. Elk hoofdstuk bevat een uitdaging. Je kan overal beginnen, kleurenbalken maken het makkelijk om een hoofdstuk te vinden.
Je kan het boek bestelen voor 12,50 euro excl. verzendkosten door een mail te suren naar Vera Broos, info@zonaskiosk.nl

lees verder »

Nieuw Programma: Pyjama Pret
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden. Een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.

Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de ZorgPyjama Pret is een bijzonder programma dat tot stand kwam dankzij een bijdrage van de Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Het Oranje Fonds, Stichting Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK) en ZGAO.

Pyjama Pret is een programma waarbij kunstenaars verpleeghuisbewoners op zachte wijze en (ook) buiten de gebruikelijke uren opzoeken en betrekken bij workshops, muzikale en theatrale bijeenkomsten, met inzet van handmassages, poppenspel, knuffels met kinderverhalen, een pyjama-catwalk, geuren en smaken, aanraking, verhalen en dromen.
Met Pyjama Pret hebben we een programma ontwikkeld dat we nu ook aan andere verpleeghuizen willen aanbieden.
Hartelijk dank aan het fantastische team van activiteitenbegeleiders in het Flevohuis en de kunstenaars, die van dit mooie project een feestelijke en intieme belevenis hebben gemaakt.

Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg

De kunstenaars:
Riska Wijgergangs
Monique Hoving
Karien van Assendelft
Petra van Aken
Chris Corstens
Martin van Leusden
Kees Post
Nils Krook
Anke van Vliet
Sandra Schouten
Esmeralda Detmers

lees verder »