Kunst als Brug tussen Generaties

Deze module prikkelt de volgende zintuig(en): Voelen Ruiken Proeven Praten Kijken Horen Doen

Met De Tafel van Vier wilde ik een verbinding leggen tussen vertegenwoordigers van vier groepen: kwetsbare oudere, vrijwilliger, kunstenaar en zorgprofessional. Het doel was om vrijwilligers ( zgn actieve senioren die als vrijwilligers willen bijdragen aan de ouderenzorg) te inspireren en begeleiden om hun talenten in te zetten voor het welzijn van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen.
Door workshops en creatieve samenwerkingen ontstonden nieuwe manieren om kwetsbare ouderen te betrekken en te inspireren, terwijl vitale ouderen hun eigen werkwijze en stem ontwikkelden.
Met vierdaagse workshoptrajecten hebben we vitale ouderen opgeleid om ontmoetingen met kwetsbare ouderen vorm te geven. Deze trajecten omvatten:
• Zorgvuldige observatie en documentatie: Leren kijken, luisteren en verhalen vastleggen.
• Creatieve experimenten: Gebruik van poëzie, beeldende kunst, spelvormen en muziek om interacties te verrijken.
• Eigen inbreng stimuleren: Vitale ouderen werden uitgedaagd hun eigen talenten en ideeën in te brengen, van het organiseren van een activiteit tot het bedenken van verrassende ontmoetingsvormen.

Tijdens De Tafel van Vier werden vitale ouderen niet alleen begeleid, maar ook geïnspireerd om hun eigen rol vorm te geven. Sommigen traden op als postbodes die brieven en verhalen uitwisselden tussen bewoners. Anderen werden spelleiders, verzamelaars of creatief coaches. De trajecten waren ontworpen om vitale ouderen zelfstandig te laten werken, terwijl zij begeleid werden door kunstenaars met ervaring in de ouderenzorg. Kwetsbare ouderen waren geen passieve ontvangers; hun verhalen, reacties en ideeën vormden de basis voor de activiteiten.

Met dank aan Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid (Vitok), Janneke Kersbergen en Laurie Kuipers

Meer afbeeldingen:

Deze module wordt bemand door:
Voeg deze pagina toe aan:

Hanneke Beld

Met Hanneke heb ik in 2019 bijeenkomsten met kunstenaars en ouderen vormgegeven en tijdens de eerste Corona Lockdown de teksten voor het Werkboek voor ZorgTijgers uitgewerkt. Zij organiseerd zelf projecten met onder andere ouderen, en schrijfsessies vogens de Loesje-methodiek.

Jaap Oostra

De Spel Salon, terugspeel theater voor groepen

Riska Wijgergangs

Riska Wijgergangs is sinds 2009 betrokken bij projecten die ik organiseer in binnen- en buitenland. Tot 2022 werkte zij samen met Monique Hoving projectmodules uit zoals De Persoonlijke Postbodes en Wasv(r)ouwen, en in het project Schattenjacht werken we momenteel aan een ontsnappingspel voor mensen met dementie