Een werkboek voor ZorgTijgers

Deze module prikkelt de volgende zintuig(en): Voelen Ruiken Proeven Praten Kijken Horen Doen

Gesteund door kunstenaars, vrijwilligers, mantelzorgers, ouderen en hun familie, is Vera Broos een boekje gaan maken over verbeelding in de zorg. Zij werd hierbij gesteund door kunstenaars aangesloten bij ZOna’s Kiosk, en medewerkers in 5 zorginstellingen. Insteek: De dagelijkse omgang en het zorgen voor kwetsbare ouderen is beladen, en voor veel mensen zwaar. Toch heeft iedereen er vroeg of laat , korter of langer, mee te maken. En creativiteit uit zich op allerlei manieren ook buiten kunstbeoefening of  cultuur meemaken of ondergaan. Deze broze voorbeelden van verbeelding, fantasie en creativiteit, kunnen mogelijk door ze met elkaar op te graven en te gaan delen, andere mensen inspireren of op ideeën brengen.
Dingen die ogenschijnlijk persoonlijk lijken of te algemeen, bijvoorbeeld een activiteit toegespitst op een familielid, leidden tot bijeenkomsten met ouderen die graadmeter weer leidden tot nieuwe ervaringen en uitkomsten. Gesprekken met mantelzorgers, familie, vrijwilligers binnen en buiten zorginstelleingen dor Vera Broos, leidden tot het Werkboek voor ZorgTijgers.
De presentatie vind vanwege uitstel door Corona plaats in 2021

Deze module wordt bemand door:
Voeg deze pagina toe aan:

Jackie Fleskens

Muzikado (liedjes gemaakt met en over ouderen met dementie), optredens in huiskamers en aan bed

Rens Bouma

Rens Bouma

Lucht wind en wapperen, Laat maar Waaien, en Spelen met Lucht

Sandra Schouten

Smaak Avontuur, Spelen Met Je Eten, SchattenJacht Spel

Sonja van Dort (Cordaan)

Sonja van Dort heeft in de afgelopen vijf jaar een essentiële rol gespeeld binnen onze samenwerking met Stichting Kunst in de Zorg. Sonja heeft een aanzienlijke invloed op de inhoud van onze plannen en projecten, zowel op het gebied van conceptontwikkeling en -aanscherping, als het uitwerken van projectplannen en - begrotingen.
Tijdens projecten neemt ze de leiding bij het organiseren van bijeenkomsten met kunstenaars en gasten, en workshops die worden gegeven door onderzoekers en collega’s uit het zorg- en culturele veld. Ook is ze verantwoordelijk voor het onderhouden en organiseren van contacten met de buurt, wat bijdraagt aan de brede impact van onze projecten. Daarnaast vertaalt ze deze ideeën effectief naar de activiteitenbegeleiders, waardoor de communicatie soepel verloopt.

Sonja beschikt over een uitgebreide kennis van het reilen en zeilen in de zorg, die zij op waardevolle wijze deelt met onze organisatie en kunstenaars. Haar kennis van de zorgproblematieken en de sector, zowel in het algemeen als binnen specifieke afdelingen, verrijkt onze projecten en zorgt ervoor dat onze activiteiten aansluiten bij de realiteit en behoeften binnen de zorg.

Deze kennis draagt bij aan de diepgang en relevantie van de concepten en plannen die we samen ontwikkelen. Sonja excelleert in het samen met de artistiek leider van onze Stichting concretiseren van ideeën, wat van grote waarde is geweest voor het coachen van zowel onze kunstenaars als vrijwilligers. Daarnaast vertaalt ze deze ideeën effectief naar de activiteitenbegeleiders, waardoor de communicatie soepel verloopt.

Sonja heeft als spin het web van de grote instelling De Die, en ook tijdens andere projecten in Noord en in Amsterdam West, een aanzienlijke invloed gehad op de inhoud van onze plannen en projecten Sinds 2019 organiseren wij samen met haar bij Cordaan regelmatig diverse projecten en activiteiten met kunstenaars, wat heeft geleid tot succesvolle initiatieven zoals modeshows, buurtsafari's en creatieve workshops. Deze projecten hebben aanzienlijke positieve effecten gehad op onze cliënten, waaronder verhoogd zelfvertrouwen, verbeterde sociale interacties en gestimuleerde creativiteit. Gezamenlijke projecten:
Zona's Kiosk 2012-2019
Broze verbeelding 2019-2020
Het Werkboek voor ZorgTijgers 2020
Oh Wat Ben Je Mooi 2021-22
Zorg Krijgers 2022-23
Geluksplekken Noord
Schattenjacht 2023-2025 Dit huidige project, gefinancierd uit “Samen Cultuur Maken”, loopt tot mei 2025. Momenteel werken samen met Sonja aan een vervolg aanvraag voor 2025 en 2026

Karien van Assendelft

Karien van Assendelft is taal- en beeldend kunstenaar. Haar werk gaat over (mis)-
communicatie tussen individuen en groepen. Ze schrijft locatietheater, maakt interactieve
geluidsinstallaties, gaat creatieve acties aan met ouderen en grijpt gevraagd en
ongevraagd in bij de lokale overheid.
In mijn projecten heb ik met Karien onder andere vorm gegeven aan een Mijmerbureau, teksten, spelvormen, en activiteiten op festivals en in de openbare ruimte (Geluksplekken Noord )