Expedities, speurtochten en Safari's

Deze module prikkelt de volgende zintuig(en): Voelen Ruiken Proeven Praten Kijken Horen Doen

Expedities, Speurtochten en Safaris
Met kunstenaars, kaarten en onverwachte opdrachten maak ik nieuwe routes en ervaringen. Ik breng plekken tot leven door wat er is te laten zien en wat er nog kan zijn. De openbare ruimte binnen en buiten, wordt opnieuw ontdekt en gevuld met verhalen, een speelveld. Elke tocht is een concept, een nieuwe manier om ruimte en tijd met elkaar te verweven. Wat gebeurt er als je ergens loopt, kijkt, verzamelt, en maakt? Dat is de vraag die ik steeds weer opnieuw stel.

Voorbeelden:
• ZorgKrijgers Spaarndammerbuurt: Speurtochten met bewoners, buurtgenoten en kinderen waarin we verhalen verzamelen en verborgen schatten vinden.
• Expeditie SNOES Flevohuis: een ervaring waarin 100 ezoekers opnieuw leerden kijken, luisteren en voelen door kunst en ontmoetingen.
• Rondje Nieuwe(N)Meer: verhalen en wandeling rond het terrein Nieuwenmeer het Nieuwe


Carola Kruiswijk over Expeditie SNOES in het Flevohuis Amsterdam:

Vandaag bezocht ik Expeditie SNOES, een kunstproject voor mensen met dementie, in een verzorgingshuis.
Een project waarvoor je heel gevoelig afgestemd moet zijn, anders kijk, hoor en voel je er overheen. Het woord ritueel viel niet eenmaal, en toch was het een rituele ervaring.

Word ik wel eens met een koosnaampje aangesproken? Ja, vertel ik aan de dames van Wasv(r)ouwen. Ze stempelen het op een zakdoek. Ik heb mijn knuffelnaam bij me in lichtgroene stempelletters. Ik hoef het maar te lezen.

Ik schrijf een levensverhaal voor een Weesbeest. Een knuffel die op zoek is naar een nieuwe eigenaar. Wie ontfermt zich over mij als ik mijn oude leven kwijt ben? Hier maakt elk weesbeest een kans. Ik zie de foto’s van de nieuwe levens.

Ik laat me meenemen door de verzamelde levensmotto’s en verhalen van het Mijmerbureau. Ik hoor verhalen van mensen die op de rand verkeren van spreken, gissen en vergissen. Door de woorden heen luisteren is geboden. Het is een wonder als we elkaar verstaan.

Huid-aan-huid dansen in Café Tijdloos. Ik weet niet wie hij is, die me met moeite laat gaan omdat hij zo graag wil vertellen maar niet meer uit zijn woorden komt. Hij gaat dansen met de Knuffelschoondochter en ik zie hoe hij zijn vinger opsteekt als hij een melodie herkent. Ik ben dan al onderweg naar Muzikado. Mijnheer B. beweegt zijn knieën op de maat van de Waterkant en is verrukt als hij de gitaar op schoot krijgt en de zachte ploinkjes hoort. Snaar voor snaar.

Wie niet kan praten kan altijd nog zingen en fluiten. Die kan zich laten koesteren door alles wat tevoorschijn komt uit de bijzondere zakjes van de Verwonderjurk. Dansvoile of een vogelgezang. Bellenblaas of een nachtmelodietje voor boven de wieg. Een waaier om te wuiven als het even te veel wordt.

Dan zit ik geblinddoekt in een kring en praat over afhankelijk zijn met mensen die ik niet kan zien – en zij mij niet. Ik krijg onverwachte smaakbommetjes in mijn mond, op een moment dat ik niet kan beïnvloeden en met een intensiteit die ik niet kan voorzien.
Vrijheid bestaat uit neezeggen. Of uit overgave aan wat er komt. Ben ik ooit zover dat ik dat zonder spelen kan?

Verloren zijn en gevonden worden, verliezen en vinden. Ver voorbij woorden. Wat weet ik van veiligheid als je niets meer over hebt dan je eigen huid?
De wereld wordt zo klein als mijn vertrouwen.
Of zo groot.





Deze module wordt bemand door:
Voeg deze pagina toe aan:

Sandra Schouten

Smaak Avontuur, Spelen Met Je Eten, SchattenJacht Spel

Jackie Fleskens

Muzikado (liedjes gemaakt met en over ouderen met dementie), optredens in huiskamers en aan bed

Sonja van Dort (Cordaan)

Sonja van Dort heeft in de afgelopen vijf jaar een essentiële rol gespeeld binnen onze samenwerking met Stichting Kunst in de Zorg. Sonja heeft een aanzienlijke invloed op de inhoud van onze plannen en projecten, zowel op het gebied van conceptontwikkeling en -aanscherping, als het uitwerken van projectplannen en - begrotingen.
Tijdens projecten neemt ze de leiding bij het organiseren van bijeenkomsten met kunstenaars en gasten, en workshops die worden gegeven door onderzoekers en collega’s uit het zorg- en culturele veld. Ook is ze verantwoordelijk voor het onderhouden en organiseren van contacten met de buurt, wat bijdraagt aan de brede impact van onze projecten. Daarnaast vertaalt ze deze ideeën effectief naar de activiteitenbegeleiders, waardoor de communicatie soepel verloopt.

Sonja beschikt over een uitgebreide kennis van het reilen en zeilen in de zorg, die zij op waardevolle wijze deelt met onze organisatie en kunstenaars. Haar kennis van de zorgproblematieken en de sector, zowel in het algemeen als binnen specifieke afdelingen, verrijkt onze projecten en zorgt ervoor dat onze activiteiten aansluiten bij de realiteit en behoeften binnen de zorg.

Deze kennis draagt bij aan de diepgang en relevantie van de concepten en plannen die we samen ontwikkelen. Sonja excelleert in het samen met de artistiek leider van onze Stichting concretiseren van ideeën, wat van grote waarde is geweest voor het coachen van zowel onze kunstenaars als vrijwilligers. Daarnaast vertaalt ze deze ideeën effectief naar de activiteitenbegeleiders, waardoor de communicatie soepel verloopt.

Sonja heeft als spin het web van de grote instelling De Die, en ook tijdens andere projecten in Noord en in Amsterdam West, een aanzienlijke invloed gehad op de inhoud van onze plannen en projecten Sinds 2019 organiseren wij samen met haar bij Cordaan regelmatig diverse projecten en activiteiten met kunstenaars, wat heeft geleid tot succesvolle initiatieven zoals modeshows, buurtsafari's en creatieve workshops. Deze projecten hebben aanzienlijke positieve effecten gehad op onze cliënten, waaronder verhoogd zelfvertrouwen, verbeterde sociale interacties en gestimuleerde creativiteit. Gezamenlijke projecten:
Zona's Kiosk 2012-2019
Broze verbeelding 2019-2020
Het Werkboek voor ZorgTijgers 2020
Oh Wat Ben Je Mooi 2021-22
Zorg Krijgers 2022-23
Geluksplekken Noord
Schattenjacht 2023-2025 Dit huidige project, gefinancierd uit “Samen Cultuur Maken”, loopt tot mei 2025. Momenteel werken samen met Sonja aan een vervolg aanvraag voor 2025 en 2026

Riska Wijgergangs

Riska Wijgergangs is sinds 2009 betrokken bij projecten die ik organiseer in binnen- en buitenland. Tot 2022 werkte zij samen met Monique Hoving projectmodules uit zoals De Persoonlijke Postbodes en Wasv(r)ouwen, en in het project Schattenjacht werken we momenteel aan een ontsnappingspel voor mensen met dementie